0

We beleven momenteel een kletsnat intermezzo in 2023. In het westen van België valt de regen met bakken uit de lucht. Dat heeft te maken met een dominante westelijke luchtstroming. Vanaf de Atlantische Oceaan vinden lagedrukgebieden heel gemakkelijk de weg naar de Lage Landen. Zo’n depressie is mogelijk ook verantwoordelijk voor sneeuw in de Ardennen. De hoogste kans situeert zich in de nacht naar vrijdag.

Algemeen
In de hoger gelegen gebieden van de Hoge Venen moet je in de loop van donderdagavond rekening houden met gladde toestanden door winterse neerslag.

Mogelijk opnieuw veel neerslag

Donderdag valt opnieuw te vrezen voor veel neerslag. Een kleinschalig lagedrukgebied probeert via het Verenigd Koninkrijk op te schuiven naar het oosten en zoekt daarbij een route via het noorden van Frankrijk. Afhankelijk van de precieze locatie van de depressiekern wordt er ook koudere lucht meegezogen vanaf het noorden. Deze koudere lucht kan de neerslag in de loop van donderdagavond transformeren in een winterse component.

Het Nederlands weermodel HARMONIE berekent de band met intense grens vooral boven Wallonië met lokaal 20 tot 50mm neerslag.
Het Duits weermodel ICON berekent de band met intense neerslag iets meer naar het noorden. Vlaanderen lijkt wel te ontsnappen aan de hoogste neerslagsom.

Bovenstaande weermodellen zijn dus allebei vrij conservatief met de totale neerslagsom voor Vlaanderen. Het Frans weermodel AROME berekent echter de hoogste neerslaghoeveelheden pal boven Vlaanderen.. Een aandachtspunt!

Tijdelijk (veel) sneeuw in de Ardennen?

Een winters scenario dient zich aan in de nacht van donderdag op vrijdag. Op hoogte stroomt er koelere lucht binnen over het oosten van België. Het is niet uitgesloten dat er boven 400m op meerdere plaatsen in de Ardennen sneeuw van betekenis valt.

We herkennen een verhoogde kans op sneeuw in de loop van donderdagavond en tijdens de nacht naar vrijdag. Elders in de Benelux valt er geen winterse neerslag.

Sommige weermodellen zijn fors en berekenen een tijdelijk sneeuwdek van ettelijke centimeters. Dit sneeuwdek is echter geen lang leven beschoren en smelt in de loop van vrijdag opnieuw weg. Spot de sneeuwval via onze webcams in de Benelux!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Hoge UV-index is niet zonder gevaar

5 uur geleden - 4 min. lezen
8 Prognose

Weersverwachting komende dagen: warm zomerweer, later koeler

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

3 dagen geleden - 5 min. lezen