73

Zondag en maandag zorgt een hogedrukrug voor meestal droog weer in de Benelux. Op zondag passeert wel een zwakke storing met meer bewolking en vooral in de noordelijke delen van Nederland tijdelijk ook wat neerslag. Daarna komt de straalstroom op gang en krijgen we tijdelijk zacht maar vrij winderig en wisselvallig herfstweer. Een trein van storingen brengt regelmatig de nodige regen en buien met zich mee die snel van zuidwest naar noordoost zullen voorbijtrekken. Tussendoor zijn er ook wat drogere momenten. De wind zal daarbij wel een prominente rol gaan spelen in het weerbeeld, vooral op woensdag en donderdag, wanneer randdepressies kunnen uitdiepen.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Zacht maar vrij winderig en wisselvallig herfstweer

Algemene weersituatie

Op zondag en maandag zien we een hogedrukrug boven de Benelux. Die stabiliseert het weer enigszins. Daarna komt de straalstroom op dreef en deze komt op woensdag pal boven de Benelux te liggen. Daarmee verbonden zal de wind in kracht toenemen, en in het kielzog van de jet wordt ook een trein van storingen aangevoerd met regen en buien. Naar donderdag toe zou aan de linker-uitgang van de jet ook een randstoring kunnen uitdiepen die we in het oog moeten houden. Korte mobiele trekwigjes van hogedruk kunnen tussen de storingen in voor tijdelijke drogere episodes zorgen.

Zwakke storing op zondag, droog op maandag

Ondanks de hogedrukrug op zondag, kan een zwakke storing nog overtrekken. Dat levert meer bewolking op, met in delen van Nederland wat neerslag en dan voornamelijk ook in de noordelijke delen. Elders is het zo goed als droog – zeker in België – maar wordt het vanuit het westen uit vaker bewolkt (hoge en middelhoge wolkenvelden en tijdelijk ook lage wolken (stratocumulus). In de Ardennen kunnen bij aanvang van de dag nog mist(banken) voorkomen in de valleien. De temperaturen klimmen overdag naar waarden tussen 10 en 15°C. De wind is zwak tot matig uit zuidoost tot zuidwest en in het noorden en dan vooral ook in de kustgebieden staat er meer wind uit het zuidwesten (matig tot vrij krachtig).

Op maandag houden we het overal droog dankzij de stabiliserende werking van de hogedrukrug. Er komen ook dan wel hoge en middelhoge wolkenvelden voor. Het kwik kan wat hoger klimmen naar waarden tussen 12 en 16°C, en dat bij een zwakke tot overwegend matige bries uit zuidelijke richtingen.

Winderig en wisselvallig vanaf dinsdag

Dinsdag spant de zuidwestenwind aan tot matig of vrij krachtig en er wordt al wat zachtere lucht aangevoerd. De maxima klimmen naar 12 tot 20°C. Een storing maakt dan de oversteek en daarbij zijn er perioden mogelijk van regen met tussenpozen, later wordt het droger.

Op woensdag wordt er nog zachte lucht aangevoerd met temperaturen die kunnen klimmen naar waarden tussen 13 en 20°C. De wind steekt dan nog een tandje bij en wordt vrij krachtig tot krachtig. Het wordt dan ook wisselvalliger met buien en regen die van west naar oost trekken.

Wat brengt de (middel)lange termijn?

Op de temperatuurpluim zien we mooi hoe in een warme sector zachte lucht wordt aangevoerd met temperaturen tot 20°C. De neerslagpluim toont daarbij ook dat het geen droge warmte is maar dat we eerder winderig en wisselvallig weer mogen verwachten. Ook donderdag is het nog wisselvallig, maar zetten de temperaturen een stap terug. Wat er daarna komt is nog wat onzeker. Sommige berekeningen alluderen op een droger weekend, maar dat moet nog bevestigd worden. De temperaturen blijven onder de 15°C.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

4 dagen geleden - 3 min. lezen