6 mei 2013 - 2 min. lezen 2 reacties

Eerst en vooral wil ik iedereen bedanken die tot vandaag heeft meegewerkt om deze weerblog te steunen op sociale media (Facebook en Twitter). Dankzij deze intense drive zijn we volledig klaar om samen met jullie het onweersseizoen van 2013 aan te vatten. Helaas moeten we daar de komende 24 tot 48 nog niet veel van verwachten, want het wordt (mooi) hogedrukweer.

Rustig voorjaarsweer bij aangename temperaturen

Wanneer we er de weerkaarten bijnemen van zowel het Europees als Amerikaans weermodel (GFS) zien we een interessante evolutie. Op 850 hPa bereikt een luchtsoort van +5 tot +6 graden onze omgeving. Deze tilt het kwik tot maximaal 21 – 22 graden op maandag. In de namiddag is er door een kleinschalig lagedrukgebied nabij het Kanaal kans op wat lichte neerslag in het centrum en het oosten. Een heel lokale donderklap is niet uitgesloten.

plaatje voorjaarsweer

Dinsdag gaat de temperatuur op 850 hPa (1499 meter) nog een fractie hoger klimmen waardoor de maxima vlot 20 graden overschrijden. Mits de nodige opklaringen kan het in het oosten lokaal 25 graden worden bij een wisselende bewolking. Vanaf 15:00 neemt de kans op een lokale bui sterk toe (door de aanwezigheid van een kern van lagedruk). Dat kan voldoende zijn voor een onweersbui.

Algemene conclusie is dat het de komende 24 tot 48 uur vrij mooi gaat worden met flinke opklaringen die afgewisseld worden door bewolkte periodes. De temperatuur klimt tot 20 graden of meer bij een zwak briesje uit zuidwestelijke richtingen. Vanaf woensdag neemt een depressiekern boven de noordelijke Noordzee het heft in handen. Het wordt gevoelig frisser met regelmatig regen.

kouder na dinsdag

TIP: voor de trend van de temperatuur (de weerpluim)

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

3 uur geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

2 dagen geleden - 3 min. lezen