13 december 2016 - 4 min. lezen 2 reacties

Midden december en echt winterweer hebben we nog niet gehad. Er bieden zich op lange termijn enkele mooie kansen aan, maar zoals we allemaal weten zijn langetermijnverwachtingen bijzonder tricky. Als we de weerkaarten bekijken voor deze week zien we dat we te maken hebben met een zuidwestelijke luchtstroming. Dit betekent dat we een aanvoer hebben van vochtige zeelucht. Hierdoor wordt het de komende 7-10 dagen een thermische rollercoaster. Eerst een ietwat milde episode, daarna opnieuw lagere temperaturen.

Wat het weerbeeld betreft, kunnen we niet klagen. Wolken en zon wisselen elkaar de komende dagen af. Grote hoeveelheden neerslag hoeven we niet te verwachten aangezien we nog steeds onder de beschermende invloed liggen van een hogedrukgebied boven Centraal-Europa. Hierdoor is de maand december op weg om een droge maand te worden. We spreken graag met twee woorden, want het kan allemaal snel keren 😉

  • Vergeet zeker niet onze nieuwe video te bekijken op Youtube
hogedruk 13 december
Momenteel hebben we nog steeds te maken met een zuidwestelijke luchtstroming. Deze lucht is vochtig en hierdoor zullen de komende dagen veelal bewolkt verlopen.

Vannacht Geminiden meteorenzwerm

Vannacht bereikt de Geminiden meteorenzwerm onze contreien. Jammer genoeg zullen we er niet veel van kunnen zien. De nacht verloopt bewolkt over de hele Benelux. Het zuiden van de Benelux maakt de meeste kans op enkele opklaringen en kan zo alsnog de meteorenzwerm waarnemen. De minima schommelen vannacht tussen de 4 en 7°C.

vallende sterren in de ruimte
Tijd om een wens te doen komende nacht. Helaas veel bewolking waardoor de kans om iets te spotten eerder klein is.

Woensdag verloopt aangenaam

Woensdag belooft een mooie dag te worden. In de loop van de voormiddag bereiken opklaringen vanuit het zuiden de Benelux. Het blijft de hele dag droog, enkel in het noorden van Nederland is er tijdens de voormiddag kans op een spatje regen. De temperaturen doen het goed voor de tijd van het jaar, de maxima halen 10°C. Perfect weer om in de namiddag een stevige wandeling te maken! Tijdens de nacht van woensdag op donderdag dalen de temperaturen tot 3°C.

opklaringen woensdag
Woensdag naderen opklaringen de Benelux vanuit het zuiden.

Donderdag en vrijdag afwisselend bewolkt

Donderdag zullen er veel wolken zijn. Gelukkig gaat het voornamelijk over hoge bewolking waardoor de zon af en toe door het wolkendek zal breken. De maxima doen het iets minder goed dan op woensdag. De maxima liggen tussen 7 en 9°C. Tijdens de nacht van donderdag op vrijdag blijft het vrij zacht. De minima liggen tussen de 2 en 4°C.

thermische rollercoaster Brussel
Wanneer we het weer op locatie raadplegen zien we de eerstvolgende dagen een klim van de temperatuur in Brussel. Daarna maakt het kwik een duik naar beneden. Mogelijk met verlenging door de gunstige ligging van een hogedrukgebied.

Vrijdag krijgen we een herhaling van het weerbeeld als dat van donderdag. We hebben opnieuw af te rekenen met hoge bewolking en de maxima klimmen opnieuw tot een aangename 8°C. In het zuiden van de Benelux dalen de minima nog eens tot tegen het vriespunt. Elders halen de minima waarden tussen de 2 en 4°C. Lokaal is het dus opletten geblazen voor rijmplekken.

Vanaf het weekend gevoelig frisser?

Een mogelijke winterse setting begint tot stand te komen tijdens en vooral na het weekend. De weermodellen zijn nog niet eensgezind over de exacte locatie van het hogedrukgebied. Om deze winterse setting te kunnen verzilveren zou het hogedrukgebied zich moeten stationeren boven Scandinavië.

Vervolgens zou een lagedrukgebied boven het noordoosten van Italië een ideaal scenario vormen voor een klassieke winterinval in het westen van Europa. Weermodel GFS toonde dit nog enkele runs geleden. In de laatste runs ziet GFS het jammer genoeg niet meer zo rooskleurig in. Maar gelukkig leert ervaring ons dat er op deze lange termijn nog zeer veel kan veranderen.

winterse setting
Het hogedrukgebied ligt nog te zuidelijk om koude lucht tot in de Benelux te brengen. Dit kan de komende runs nog veranderen. Het zuidoosten van Europa daarentegen mag zich schrap zetten voor flink lagere temperaturen. Sneeuw in Griekenland en Turkije is met dit soort weerkaarten plausibel.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
7

Lokaal weer veel regen op vrijdag 12 juli

1 dag geleden - 5 min. lezen
45 Waarschuwing voor hevig onweer!

Hevig onweer op dinsdag 9 juli 2024

4 dagen geleden - 5 min. lezen