1 februari 2015 - 3 min. lezen 6 reacties

En toen was het net niet prijs in de Benelux. De sneeuwbuien die werden voorspeld door quasi alle weermodellen kwamen er niet aan te pas. In de Belgische Ardennen is het sinds enkele dagen wel flink raak. Daar lopen de sneeuwaccumulaties erg uiteen. Op sommige plaatsen amper sneeuw terwijl de Hoge Venen wintersport verzekeren. Het zou ons niet verbazen dat ze met de sneeuw van komende dagen richting een sneeuwdek van 50 cm evolueren.

sneeuw elsenborn

Elsenborn was deze namiddag ‘the place to be’ voor enkele forse sneeuwbuien, hagelwitte landschappen en een winters gevoel om U tegen te zeggen.

halve meter sneeuw in Ardennen

Halve meter sneeuw

De foto’s uit Houffalize en Elsenborn spreken boekdelen. Daar begon het sinds gisteren licht tot lokaal matig te sneeuwen met een feeëriek landschap tot gevolg. De temperaturen in de thermometerhut bleven ook de hele dag onder nul waardoor de sneeuwkwaliteit uitstekend is. Het Amerikaans weermodel voorspelt een extra sneeuwlaagje van 2 tot 4 centimeter. Lokaal kan dat wat meer of minder zijn (afhankelijk van de buien die over de regio passeren).

nog meer sneeuw in Ardennen

Voorspelling sneeuwval voor de komende uren. Ook Nederland en België krijgen een sneeuwsignaal met zich mee. Doch wil ik deze voorspelling niet te letterlijk nemen omdat GFS in dit geval de dauwpunten te hoog berekent en de neerslag dus veelal onder regen zal vallen.

Waarom geen sneeuw in Vlaanderen?

Heel wat mensen klagen steen en been over het uitblijven van sneeuw voor Vlaanderen en grote delen van Nederland. Probleem dit keer zijn de weermodellen (ja, altijd gemakkelijk om het op de weermodellen te steken), maar in hun weerdata hebben ze het dauwpunt fors te hoog berekend. Hierdoor voorzag het weermodel ideale omstandigheden voor natte sneeuw/droge sneeuw.

Bijkomend probleem was de aanlandige stroming in de ochtendperiode. Met een ‘dampende’ Noordzee van 5 tot 7 graden in de buurt kon de neerslag in de laatste meters van de atmosfeer amper haar vaste vorm behouden. Enkel tijdens de nachtperiode en bij intensieve neerslag lukte het eventjes.

Vooruitzichten voor de nieuwe werkweek

Dinsdag komt onze weerman Arjan opnieuw terug uit vakantie en zal hij hier een groter artikel aan besteden. Grosso modo kunnen we stellen dat de situatie op de Atlantische Oceaan geblokkeerd blijft met een hogedrukgebied en aan de oostflank daarvan een depressiekern.

Deze depressie duikt later in de week zelfs richting het zuiden van Frankrijk waardoor het koudere lucht uit het oosten van Europa naar het westen duwt. Het gaat in feite om een soort transportkou, maar dan wel de ‘magere’ variant. Zo zien we nog steeds bijzonder weinig kou voorradig in het oosten van Europa waardoor de algemene setting in het westen ook behoorlijk magertjes blijft qua diepvriestemperaturen.

Voor een meer lokale weersverwachting adviseren wij iedere bezoeker om ‘het weer op uw locatie‘ te controleren. Daar kan u uit meer dan 800.000 locaties in Europa een weersverwachting opvragen. Per uur, voor de komende 15 dagen en u kan er zelf de weerkaarten analyseren. Het is allemaal mogelijk.

Bedankt Anja Deprez, Tomas Christoffels en Carine Geerden.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken
7 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

2 dagen geleden - 6 min. lezen
4 Prognose

Weersverwachting komende dagen: fris en wisselvallig

2 dagen geleden - 5 min. lezen
1

Weersverwachting Amstel Gold Race 2024

10 april 2024 - 5 min. lezen