0

Afgelopen nacht kwam het uiteindelijk tot een spectaculaire vulkaanuitbarsting in het zuidwesten van IJsland. Het dorp Grindavik werd gelukkig op tijd ontruimd zodat de menselijke tol door de vulkaanuitbarsting beperkt blijft. Volgens de meest recente waarnemingen is de scheur in de aardkorst zo’n 4km lang. Via diverse webcams zien we dan ook spectaculaire beelden van magma omhoog komen.

Livestream vulkaanuitbarsting IJsland

Wie de vulkaanuitbarsting live wil volgen in IJsland kan terecht op onderstaande webcam.

Moment van de uitbarsting

Op volgende clip van Youtube zien we heel mooi de start van de vulkaanuitbarsting. Het is eerst nog volledig donker aan de horizon tot er plots een fel oranje licht verschijnt. Het lijkt op een zonsopkomst, maar ééntje die wellicht nog heel lang zal duren. In de bovenstaande livestream kan je het begin van de uitbarsting zien op moment 8:23:00.

Waarschuwing door IJslandse weerinstituut

De nationale weerdienst van IJsland heeft uitdrukkelijk gewaarschuwd om niet te gaan kijken naar de vulkaanuitbarsting. De scheur groeit snel aan en de lavastroom wordt volgens IJslandse media geschat op bijna 200 kubieke meter per seconde. Het gevaar is dus aanwezig. Deze vulkaanuitbarsting was verwacht volgens experts. Ook op onze website schreven we er een tijdje geleden al over.

De scheur groeit enkel minuut verder aan en spuwt massa’s lava in de lucht!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken