1

Het zuidwesten van IJsland is sinds oktober 2023 een hotspot voor nieuwe seismische activiteit. Er werden al meer dan 25 000 aardbevingen geregistreerd met een nieuwe piek op vrijdag 10 november 2023. In enkele uren tijd werden er 800 bevingen geregistreerd.

De weerdienst van IJsland vermoedt dat er een nieuwe vulkaanuitbarsting kan komen als het magma richting het aardoppervlak komt. Dat zou niet voor meteen zijn, maar binnen enkele dagen! Genoeg reden om te waarschuwen.

Concentratie aardbevingen in het zuidwesten van IJsland nabij de hoofdstad. Bekijk de actuele aardbevingen in IJsland via onze interactieve kaart.

Regio rond Grindavik getroffen

De overheid twijfelt niet en heeft eerder deze week de warmwaterbron, Blue Lagoon, uit voorzorg gesloten. Inmiddels is er ook een noodtoestand actief en moet het leger met bootjes mensen evacueren. Het is niet uitzonderlijk dat er vulkanische activiteit is op het eiland IJsland. Het is één van de gebieden ter wereld met een sterk verhoogde vulkanische activiteit.

Nieuw scenario zoals in 2010?

Vele mensen herinneren zich nog de uitbarsting van de vulkaan Eyjafjallajökull. Een grote aspluim stuurde toen het Europees vliegverkeer danig in de war. Het is de vraag of de aspluim bij deze eventuele uitbarsting even hoog zal komen om impact te veroorzaken voor het vliegverkeer. Voorlopig vrezen we geen nieuwe herhaling van dergelijk event.

https://twitter.com/dominic_daoust/status/1723314244601426101

Volg de vulkaanuitbarsting live

Mensen die het natuurgeweld live willen volgen, kunnen terecht op onderstaande livestream.

https://www.youtube.com/watch?v=Qvw5qh5K4wI

Delen


Verder lezen

Alles bekijken