14

Weerliefhebbers zijn dol op onzekerheid tijdens boeiende weersituaties. Het levert vaak een fijn voorspel op en als de realiteit dan ook nog eens de goede kant kiest, is het hek helemaal van de dam. Maandag 27 november 2023 is zo’n dag waarbij een intense neerslagzone boven de Benelux komt te liggen. In de namiddag en avondperiode transformeert de regen lokaal in (smeltende) sneeuw. Het verleden heeft geleerd dat er dan forse verrassingen mogelijk zijn door bijvoorbeeld de hoeveelheid sneeuw.

Zien we op maandag opnieuw winterse taferelen door sneeuwval? Foto: Ab Donker

Isothermie op maandag?

Een belangrijk aandachtspunt is de trekrichting van het lagedrukgebied dat komt opzetten vanaf de Britse Eilanden. Dit lagedrukgebied gaat gepaard met een scherpe grens tussen warmere en koude lucht. Het is de verwachting dat de koude lucht in de loop van de namiddag binnenstroomt vanuit Duitsland. Het oosten en noorden van Nederland zitten op de eerste rij om deze koude lucht te omarmen.

De grootste factor van onzekerheid is de afkoeling van de totale luchtkolom. De neerslag begint als intense regenval en zal tijdens de namiddag geleidelijk de luchtkolom doen afkoelen. Isothermie zorgt er dan voor dat de regen transformeert in sneeuwval. In zo’n gevallen gaat het snel en kan er in no-time een winterse wonderwereld ontstaan.

Meest plausibel scenario?

Voorlopig hanteren we een kletsnat scenario voor een groot deel van de Benelux. Enkel het oosten en tijdelijk ook het centraal deel van Nederland maken kans op (smeltende) sneeuw die bij voldoende hevigheid tijdelijk kan blijven liggen.

Deze neerslagzone verplaatst zich in de namiddag langzaam naar het zuidoosten en zal ook in de achterhoek en over het oosten van België voor winterse neerslag zorgen. In de Ardennen gaat het in de nacht van maandag op dinsdag enige tijd sneeuwen.

Ontdek de weeranalyse op Youtube

Om de onzekerheid in de weermodellen goed te illustreren, raden we aan om onderstaande weervideo te bekijken van weerman Nicolas. We analyseren het weermodel ICON en HARMONIE en daarin zien we verschillen in timing en intensiteit van de neerslagzone. Ook de kans op sneeuw voor Nederland wordt grondig toegelicht.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken