8 februari 2018 - 2 min. lezen 41 reacties

Komende 24 uur staan in het teken van een neerslagzone die winters getint zal zijn. In de nacht van donderdag op vrijdag hebben we op veel plaatsen, met uitzondering van een brede strook nabij de Noordzee, negatieve temperaturen te pakken. De wind komt uit zuidwestelijke sectoren waardoor deze initieel ook voldoende koud blijft om sneeuwval te genereren in het westen van België. De focus van de sneeuwval komt te liggen op het westelijk deel van België.

Sneeuwval boven de Benelux

Ondanks enkele verschillen in timing gaan de meeste weermodellen voor een winters scenario op vrijdag 9 februari 2018. Reeds in de vroege ochtendperiode komt het tot lichte/matige sneeuwval in de provincie West-Vlaanderen. Enkele uren later ligt de neerslagzone al over het centrum van België en het zuidelijk deel van Nederland. De neerslag is op de meeste plaatsen winters waardoor er een tijdelijke sneeuwaccumulatie ontstaat van enkele centimeters.

Bovenstaande waarschuwingskaart is geldig voor de voormiddag en een stuk van de namiddag. Later in de namiddag en avondperiode komt een nieuw neerslaggebied opzetten vanaf de Noordzee en kan de regen opnieuw transformeren in sneeuwval. Bevestiging omtrent deze neerslagsoort volgt in de loop van vrijdagnamiddag.

Gevaarlijk gladde wegen

Tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag is het opletten geblazen voor een gevaarlijke situatie in het verkeer. Diverse weermodellen berekenen naast een nieuw sneeuwsignaal een tijdelijk zachter intermezzo waardoor de sneeuw gaat smelten. Dit smeltwater zou zaterdagochtend opnieuw kunnen aanvriezen door minima nabij het vriespunt. Gladheid op grote schaal in het binnenland van België en Nederland is dan mogelijk.

Weersverwachting voor de rest van het weekend

Na zaterdag lijkt het over en uit met de winterprik – die ons sneeuw in de Ardennen en zeer strenge vorst tot -15°C heeft opgeleverd – en mogen we ons opmaken voor een zachtere variant. Of het kwik nu meteen richting dubbele maxima gaat klimmen is zeer de vraag, want de oorsprong van de luchtsoort komend weekend en de dagen daarna is sterk polair getint waardoor het in de nacht opletten geblazen is voor rijm- en ijsplekken.

Bekijk onderstaand video-weerbericht voor de situatie op vrijdag

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

1 dag geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

3 dagen geleden - 2 min. lezen