3

In de nacht van 10 mei ontstond er kortstondig een tijdsvak met prachtig poollicht op veel plaatsen in België en Nederland. Een zware geomagnetische storm, afkomstig van een grote uitbarsting op de zon (CME) zorgde voor een schouwspel dat moeilijk te evenaren is in de Lage Landen. Heeft u het poollicht van afgelopen nacht gemist?

We hebben goed nieuws, want de condities voor poollicht zijn in de nacht naar zondag 12 mei 2024 nog steeds gunstig.

Prachtige zuilen van het poollicht zijn zelfs visueel zichtbaar geweest in de nacht naar zaterdag 11 mei 2024. Een natuurfenomeen dat overal in de Benelux zichtbaar was.

Extreme KP-index

Om poollicht te kunnen waarnemen in de regio van de Lage Landen moeten we beschikken over heel wat parameters die groen komen te staan (of is het net rood). Zo helpt een zeer hoge KP index van 6 of meer. In de nacht naar 11 mei werd dit zelfs kortstondig 9 waardoor we moeten teruggaan naar het jaar 2004 om gelijkaardige condities te zien.

Kansen op poollicht in de nacht naar 12 mei

De mensen die het waanzinnig poollicht hebben gemist kunnen een nieuwe kans wagen in de nacht naar zondag 12 mei 2024. Parameters en indices zien er gunstig uit voor een nieuwe aggresieve opstoot van geladen deeltjes die interfereren met onze atmosfeer. De beste plekken zijn compleet afgelegen en op duistere paden zonder lichtvervuiling.

Voorzie je wel op het koeler weer en neemt een broek, jas en trui mee. Zo kan je lang genieten van het schouwspel

Blijft het helder?

Het weer speelt natuurlijk een erg belangrijke rol in het waarnemen van noorderlicht. Gelukkig hebben we goed nieuws. De laatste weermodellen berekenen weinig bewolking boven de Benelux en ook de interferentie van de maan is laag. De beste kansen om het poollicht te zien is na 23u. Dit kan meerdere uren aanhouden. Eerst fotografisch en wanneer de BZ waardes erg negatief worden (-30 TN of lager), kan het ook visueel worden!


Verder lezen

Alles bekijken