Zijn de kansen op poollicht hoog in de Benelux? Via deze live poollicht radar krijg je een actueel beeld op de kansen om het noorderlicht in je eigen tuin te spotten. Een aantal parameters moeten eerst en vooral goed zijn om het poollicht te kunnen spotten in België, Nederland en Luxemburg. Zo willen we liefst een krachtige uitbarsting op de zon zien (M tot X-flares) met een CME gericht naar de Aarde. Daarna graag een KP-index naar 6 of hoger en BZ waardes die zeer negatief worden. Dit zorgt ervoor dat onderstaand kaartje groen, oranje tot paars zal kleuren.

Live poollicht radar

live poollicht radar

Bron: mtwetter.de

Tips bij poollicht

Om poollicht goed te kunnen zien in de Benelux moet je natuurlijk ook beschikken over weinig lichtvervuiling. Daarom geven we graag volgende tips mee die kunnen helpen om het noorderlicht te kunnen zien.

  • Kies voor een zeer donkere plaats, weg van lichtbronnen
  • Controleer de interferentie van de maan. Zorgt die voor veel storend maanlicht?
  • Neem een smartphone of spiegelreflex mee om fotografisch poollicht te detecteren
  • Vergeet een warme trui en een lange broek niet voor de late uurtjes!
  • Controleer het weerbericht. Bij veel lage tot middelhoge bewolking wordt poollicht spotten moeilijk.

Poollicht alert

Wil jij een handige alert ontvangen wanneer er poollicht actief is in België, Nederland en Luxemburg? Abonneer dan gratis op onze sociale media. Dat kan gemakkelijk via Facebook, X en Instagram. Op die manier houden we je live op de hoogte van gunstige condities om het noorderlicht te spotten. Deze unieke kans mag je namelijk niet missen, want visueel poollicht komt in onze streek niet vaak voor!