0

Zaterdag 15 april 2023 zal de geschiedenis ingaan als een dag waarop een teveel aan zonne- en windenergie de stroomprijs in België flink negatief duwt. Sinds het middaguur noteren we zeer lage prijzen van -300 euro per MWh. Dat betekent dat producenten van stroom moeten betalen om hun stroom kwijt te kunnen. Zo’n lage prijzen zijn niet geheel uitzonderlijk in het weekend. Er is dan namelijk ook minder vraag achter stroom waardoor de extremen nog extremer worden.

Nut van weersvoorspellingen

Elke dag maakt de transmissienetbeheerder (bijvoorbeeld Elia in België) een inschatting van de hoeveelheid zon of wind die we de dag erna mogen verwachten. Op basis van deze prognoses nemen produceren een positie in op de groothandelsbeurs. Als deze positie niet overeenkomt met het werkelijk weerbeeld dat verwacht wordt, kunnen er extreme prijzen ontstaan. Dit is exact wat er aan de hand is op zaterdag 15 april 2023. Een overschot aan wind en zon drijven de prijzen extreem laag.

Op bovenstaande prijsgrafiek zien we de stroomprijzen. Na een eerder wisselvallig verloop in de voormiddag kelderen de prijzen na het middaguur. Bron: elia.be

Hoera voor batterijen

Deze zeer lage stroomprijzen zijn natuurlijk een zegen voor batterijen. Kleine maar ook industriële batterijen kunnen op een zeer goedkope manier volladen terwijl ze op een ander gunstig moment van de dag kunnen ontladen. Hierdoor kan de winstmarge soms erg groot worden. Voor sommige particulieren betekent dat bijvoorbeeld ook dat ze de wagen gratis kunnen opladen.

Op sommige dagen in het jaar kan je de wagen gratis opladen bij een overschot aan elektriciteit. Je moet hiervoor natuurlijk wel een dynamisch tarief hebben op je elektriciteitscontact

Optimalisatie weersverwachting

Het is voor een transmissienetbeheerder dus cruciaal om te beschikken over kwalitatieve weersverwachtingen. Laat dat nu net iets zijn waar wij als weerdienst een ‘kei’ in zijn. Ben jij een partij binnen de energiesector of outdoor events die nood heeft aan betrouwbare weerdata en verwachtingen? Laat ons een kopje koffie drinken en stuur een mail naar [email protected].

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

1 dag geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

4 dagen geleden - 5 min. lezen