0

De maand februari is alweer voorbij. We kregen een zeer dynamische maand, met dankzij een sterke straalstroom drie stormen na elkaar. Storm Eunice bracht zeer sterke rukwinden naar de Benelux en veroorzaakte op grote schaal ook stormschade. Eind februari keerde de rust terug en werd het rustiger. Ook de eerste week van maart lijkt vrij droog en rustig te verlopen, met vaak ruimte voor de zon. Iedere maand krijg je via dit handig overzicht een indruk van wat er aan de nachthemel te zien valt. Naast het begin van de lente vallen diverse planeten extra goed op deze maand. Nu maar duimen dat het weerbeeld in de nachtperiode ook gunstig is om hemellichamen te spotten.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Maart 2022

Maanfasen

De maanfasen in maart

Op woensdag 23 februari was de maan nog slechts voor de helft verlicht en was het het Laatste Kwartier. Sindsdien neemt het licht van de maan stelselmatig af, tot en met 2 maart. We zien dan de schaduwzijde van de maan, de Nieuwe maan. Vanaf 3 maart 18.38u neemt het licht van de maan stelselmatig weer toe. Op 10 maart is de rechterhelft van de maan opnieuw verlicht. Op vrijdag 18 maart is het volle maan om 08.20u. Vanaf dan neemt het licht van de maan opnieuw af, zodat uiteindelijk op vrijdag 25 maart opnieuw enkel de linkerhelft van de maan verlicht is.

Begin van de lente

Meteorologisch

Op dinsdag 1 maart begint de meteorologische lente. Vorig jaar werden eind februari al talrijke dagrecords verpulverd en werd er meermaals 18°C of meer gemeten. Dit jaar verliep de laatste week van februari normaal en ook de eerste week van maart lijkt niet meteen lenteachtig te worden. Het is dus nog steeds wachten op de eerste echte lentedag.

Lentetemperaturen vorig jaar

Astronomisch

Dit jaar begint de astronomische lente op 20 maart om 16.33u. Op dat moment valt de zon loodrecht in op de evenaar. De dag is dan (ongeveer) even lang als de nacht, over de gehele wereld!

Vanaf 21 maart worden op het noordelijk halfrond de dagen langer dan de nachten. Op het zuidelijk halfrond is het omgekeerd. Wij evolueren richting de zomer, terwijl ze ten zuiden van de evenaar evolueren richting de winter.

Nachthemel

Op zaterdag 5 maart bevindt de planeet Jupiter zich in conjunctie met onze zon. Dit betekent dat de Aarde, de zon en Jupiter zich dan op één lijn bevinden. Vanaf de Aarde gezien beweegt Jupiter zich achter de zon, waardoor deze even onzichtbaar wordt.

Vrijdag 11 maart staat de maan in het apogeum van haar baan rond de Aarde. De afstand van de Aarde tot de maan bedraagt nu 404 duizend kilometer, waardoor deze nu het verst van onze planeet verwijderd is. De maan lijkt nu kleiner dan normaal en is voor ongeveer 48% verlicht.

Op zondag 20 maart bereikt Venus zijn grootste westelijke elongatie. Elongatie verwijst naar de hoekafstand tussen een planeet en onze zon. Een elongatie van 0° betekent dat deze planeet in conjunctie is. Een planeet is in oppositie als de hoekafstand 180° bedraagt. De grootste westelijke elongatie verwijst naar het punt waar Venus het verst van de zon staat. Ze is dankzij de westelijke positie ten opzichte van de zon voor zonsopkomst te zien en is een ochtendster.

Donderdag 24 maart staat onze maan in het perigeum van haar baan om de Aarde. Dit is het punt dat het dichtst bij onze planeet ligt. Door de afstand van ‘maar’ 370 duizend kilometer lijkt de maan nu groter dan normaal. De maan is vandaag nog voor circa 70% verlicht.

De maand maart is een goede periode om het sterrenstelsel M99 te spotten aan de nachthemel. Dit sterrenstelsel is beter bekend als de ‘pin-wheel nevel’. Het is zichtbaar in het sterrenbeeld Haar van Berenice.

Het ‘Pin-Wheel’ sterrenstelsel. Credits: ESA/Hubble & NASA

Meteoren

Er zijn deze maand helaas geen meteorenzwermen actief die voor vallende sterren kunnen zorgen in de Benelux.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Na het weekend barst de zomer los

12 uren geleden - 2 min. lezen
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

4 dagen geleden - 3 min. lezen