0

Een regio met verhoogde convectie is aanwezig in de Caraïbische Zee, ten zuiden van Cuba. De komende uren organiseert het systeem zich steeds meer en uiteindelijk bereikt deze later op maandag of dinsdag de status van een tropische storm. Later ontwikkelt deze zich verder naar een orkaan, door het warme zeewater. Aangezien Patty reeds gebruikt is voor een storm in de Atlantische Oceaan is het nu de beurt aan Rafael. Het zou daarmee de 11e orkaan van het Atlantische orkaanseizoen worden, waarbij slechts zeven andere jaren evenveel orkanen hadden tot vandaag.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Potential tropical cyclone eighteen

Aangezien de disturbance op dit moment nog geen tropische eigenschappen heeft, maar wel te verwachten zijn, wordt deze voorlopig aangeduid als een potentiële tropische cycloon. Op dit moment is er op de satellietbeelden convectie te zien, maar nog geen echte kern. Ook is er nog geen banding (een soort van eyewall) aanwezig, waardoor deze dus voorlopig nog geen tropische cycloon wordt.

Convectie op het satellietbeeld van de PTC

Ook de Hurricane Hunters (de mensen die in de verstoring vliegen om data te verzamelen) bevestigen dit beeld met nog geen gesloten circulatie. Op dit moment (maandagvoormiddag) is wel een nieuw vliegtuig onderweg om de intensiteit in te schatten. Als het systeem verder ontwikkeld is (en de threshold bereikt is voor een tropische cycloon), dan zal het systeem ook meteen een naam krijgen, Rafael.

Zondagavond was er nog geen gesloten circulatie, zoals je verwacht bij een lagedrukgebied
Eindeloos zomergevoel (19/08 - 04/11)

Wat is de verwachting van Rafael?

Die is op dit moment nog sterk onzeker en dan vooral de intensiteit. Op dit moment ligt het systeem in een regio met weinig verticale windschering en een hoge ocean heat content. Dit wil zeggen dat er veel energie beschikbaar is (door het warme zeewater) voor het systeem om te intensiveren. De zeewatertemperaturen liggen in de regio rond 29-30 graden, wat dus ideaal is voor de vorming én intensivering van een orkaan.

Echter, de mate van intensiteit hangt sterk af van wanneer het systeem zich consolideert en een gesloten circulatie vormt. Eens dat gebeurd is, kan het snel gaan. Zo laten verschillende specifieke weermodellen voor tropische stormen het systeem intensiveren tot een orkaan voor een (eerste?) landfall in Cuba. Zo laat HWRF Rafael aan land gaan in Cuba als een categorie 1/2 orkaan met windsnelheden tot 160-170 km/u.

HWRF laat het systeem aan land gaan als een categorie 1/2 orkaan

Echter, een ander weermodel laat het systeem westelijker trekken en iets sneller organiseren. Daardoor kan Rafael verder uitdiepen tot zelfs een categorie 3 orkaan met rukwinden tot 180-190 km/u. Het systeem trekt ook iets westelijker, waardoor deze langer kan profiteren van het warme zeewater. Er is dus nog veel onzekerheid in de intensiteit van het systeem, maar ook in het precieze pad van de orkaan. Dat het systeem een orkaan wordt, dat is vrijwel zeker.

HAFAS-A laat het systeem verder uitdiepen tot een categorie 3 orkaan

En verder na Cuba?

Na de landfall in Cuba trekt het systeem verder naar het noorden en komt Rafael terecht in de Golf van Mexico. In welke staat en vooral met welke intensiteit dat zal gebeuren is nog sterk onzeker en hangt af van de interactie met het land. De verwachting is voorlopig dat het systeem sterk wordt afgezwakt tot een tropische storm of een orkaan van categorie 1.

Voorlopige verwachting van het pad van Rafael

Meer nog, hoe verder Rafael naar het noorden trekt, hoe slechter de condities worden voor het systeem. Het zeewater koelt geleidelijk af (25-28°C), er komt meer verticale windschering én er is meer droge lucht. Daardoor lijkt de impact op de zuidelijke staten van de Verenigde Staten vooral beperkt, al kunnen golven voortgestuwd door het windveld wel een impact hebben langs de kusten en kan een kleine stormvloed optreden, maar een situatie zoals Helene wordt vooralsnog niet verwacht.

Actueel is er weinig windschering
Hoe noordelijker, hoe meer windschering

Tegen zaterdag zou Rafael dan duidelijk in kracht ingeboet zijn door de interactie met het beduidend koelere water en de steeds grotere impact van de schering. Daardoor wordt de convectie weggeblazen van de circulatie aan de grond, waardoor het lagedrukgebied niet meer kan uitdiepen en geleidelijk opvult tot een tropische storm/depressie met rukwinden tot 90 km/u. Al is dit natuurlijk nog heel ver vooruit in de tijd en nog veel kan wijzigen (zowel locatie als intensiteit)… Het zou niet de eerste tropische storm zijn die zijn eigen kuren heeft!

Rafael zou door slechtere omstandigheden geleidelijk afzwakken

Update 7 november 2024

Ondertussen zijn we een paar dagen verder en is de koers van het systeem serieus bijgesteld. De interactie met een krachtige hoogterug boven het zuiden van de Verenigde Staten zorgt voor een veel westelijkere tot zuidwestelijkere koers dan eerst voorzien. Aan de intensiteit verandert voorlopig niet veel. Hoewel het systeem iets krachtiger dan voorzien Cuba heeft verlaten, blijft de verwachting dat het systeem geleidelijk in kracht afneemt door een toename van droge lucht.

Het pad van Rafael is een stuk westelijker geworden dan noordelijker

De droge lucht wordt gekenmerkt door de bruine kleuren. Het systeem wordt als het ware in een gebied met relatief droge lucht gestuwd, waardoor de convectie steeds moeizamer gaat en Rafael aan kracht inboet. Voorlopig is er dan ook geen (zware) impact verwacht in Mexico of de Verenigde Staten.

Droge lucht laat het systeem geleidelijk in kracht inboeten

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Opgelet!

Flinke storm mogelijk tijdens Sinterklaasnacht

7 uren geleden - 5 min. lezen
Goed nieuws voor de wintersporters

Sneeuwdump in de Alpen. Ontdek waar en wanneer?

2 dagen geleden - 5 min. lezen
7

Volgende week winters met sneeuw?

2 dagen geleden - 4 min. lezen