7 oktober 2017 - 2 min. lezen 3 reacties

Terwijl een diep lagedrukgebied ten westen van de Azoren (Europa) een westwaartse progressie heeft en zodoende kan evolueren richting een tropische storm moeten we ook de situatie in de Golf van Mexico in de gaten houden. Daar is tropische storm Nate geëvolueerd naar een orkaan van categorie 1. Met een gemiddelde luchtdruk van 987 hPa produceert het systeem naast veel regen ook de nodige windstoten tot 130 km/u.

Zuidelijke staten in Noord-Amerika

Volgens de laatste weerdate is de orkaan Nate op weg naar de zuidelijke staten in Noord-Amerika. Het betreft Louisiana, Mississippi en Alabama. Terwijl het systeem over de regio trekt zal het snel in kracht gaan afnemen en de status tropische storm krijgen. De wind mag dan wel een stuk gaan verminderen, dergelijke systemen brengen vaak nog heel wat neerslag met zich mee.

koers orkaan nate
Op deze afbeelding van het NHC zien we mooi de prognose van orkaan Nate. Na een tijdelijke afname over het zuiden van Noord-Amerika lijkt het systeem tijdelijk opnieuw te activeren. (NHC)

Lokaal tot +250 mm regen

Naast het feit dat stormdepressies en/of orkanen vaak gepaard gaan met veel wind en neerslag is ook de convectieve eigenschap een factor om mee rekening te houden. Dergelijke georganiseerde systemen gaan vaak gepaard met veel low level windschering en een hoge mate aan vochtigheid wat de kans op tornado’s doet toenemen. Daarom moeten wij bij de aankondiging van een orkaan ook altijd rekening houden met lokale windverschijnselen.

hoeveelheid regen dat gepaard gaat met orkaan nate
Op bovenstaande neerslagverwachting zien we dat Nate in de beginfase gemakkelijk tot 6 inches aan regen kan veroorzaken. Snel omgerekend gaat het 150-200 mm in relatief korte tijd. (NHC)

Oog ontbreekt bij orkaan Nate

Op het moment van schrijven van dit blog (zaterdag 12:00) zien we geen vorming van een oog op de satellietbeelden. Ook wanneer we de golflengte in Hertz veranderen zien we niet meteen een gesloten circulatie binnen het systeem. Dat wijst op een gebrekkige vorm van organisatie waardoor we ook vermoeden dat het systeem eenmaal aan land sterk in activiteit zal afnemen. Windstoten tot 130 km/u lijken enkel plausibel in de kustregio’s.

Naast een centraal opvallend buiencomplex heeft orkaan NATE (CAT1) momenteel geen goed gevormd oog. Rondom de forse stormdepressie circuleren allerlei convectieve cellen die het systeem kunnen versterken. (NOAA)
Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken