13 oktober 2018 - 3 min. lezen 4 reacties

Liefhebbers van extreem weer in Europa moeten komend weekend even richting Portugal. Vanuit het zuidwesten nadert orkaan Leslie het Iberisch Schiereiland. Veel weermodellen hebben moeite met het inschatten van de werkelijke impact van dit lagedrukgebied, maar de laatste indicaties duiden op een mogelijke landfall van orkaan Leslie in het zuidwesten van Portugal. Windstoten ruim boven 100 km/u, gecombineerd met veel regen en/of onweersbuien kunnen zorgen voor een gevaarlijke weersituatie.

Spectaculaire afwijking in luchtdruk

Het gebeurt niet heel vaak dat tropische systemen het redden tot aan de Europese grenzen. Vaak verliezen ze dit tropisch kantje en classificeert men ze als extra-tropisch. Dat dit lagedrukgebied ‘orkaan Leslie’, het kan volhouden tot een orkaan van categorie 1 vooraleer ze over Portugal trekt, is toch wel opmerkelijk te noemen. Diverse weermodellen berekenen een afwijking in luchtdruk tot wel 20 hPa tegenover normaal.

afwijking luchtdruk orkaan Leslie in Europa
Aandachtige kijkers zullen meteen het enorm verschil opmerken tussen de linker- en rechterzijde van de afbeelding. Het Europees vasteland wordt gedomineerd door een honkvast hogedrukgebied, terwijl het slechte weer zich duidelijk manifesteert over het ZW van Europa.

Windstoten bij orkaan Leslie

Het is altijd moeilijk om een weersverwachting te publiceren met daarin exacte windsnelheden en de te verwachten windstoten. Daarom kan deze parameter het best worden gehanteerd als richtlijn van mogelijke extremen. Op dit moment haalt orkaan Leslie gemiddeld 120 km/u rondom het oog van de stormdepressie.

positie orkaan leslie actueel
Stormdepressie Leslie bevindt zich vandaag buiten de grenzen van Europa en zal pas in de nacht van zaterdag op zondag Portugal bereiken. Later op zondag trekt het extra-tropisch systeem ook over Spanje, met verspreid regen- en onweersbuien. (WUnderground)

Er zijn windstoten gerapporteerd tot 150 km/u, dit uiteraard nog ver buiten de landsgrenzen van Portugal. Straks zullen we eerder moeten denken in de richting van een tropische storm, dan aan een orkaan van categorie 1. Dit lagedrukgebied zal immers in kracht afnemen wanneer het terecht komt boven koeler water.

orkaan leslie zaterdagavond volgens GFS
Orkaan Leslie zaterdagavond, 13 oktober 2018.
extra tropische storm zondagmiddag
Storm neemt af in kracht wanneer Portugal wordt bereikt. We spreken dan over een extra-tropische storm. Regen- en onweersbuien worden dan belangrijker om in het oog te houden dan de windstoten.

Satellietbeeld Leslie

Op dit moment bevindt Leslie zich ten noorden van het eiland Funchal en ten NW van Marokko. Zoals we kunnen zien op onderstaande projectie van de website wunderground.com trekt het systeem komende uren noordoostwaarts, richting het Iberisch Schiereiland. Merk ook de onweerachtige buien op ten zuiden van Italië. Komende dagen berekenen diverse weermodellen opnieuw veel regen voor de regio van Sicilië.

location hurricane leslie
Op de wundermap kunnen we heel mooi de locatie van Leslie waarnemen. Deze wordt vergezeld van veel middelhoge en hoge bewolking. (WUnderground)
satellietbeeld orkaan leslie
Ongelooflijk gedetailleerd satellietbeeld! De GOES-16 satelliet heeft dit plaatje vanochtend gemaakt van hurricane Leslie. We merken amper een eyewall op, waardoor de kracht van het systeem geleidelijk afneemt.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

4 dagen geleden - 3 min. lezen