112

Het onweerseizoen in de Benelux is vlot van start gegaan. Vooral in het zuidwesten van de Benelux werden er afgelopen dagen enkele krachtige onweersbuien gesignaleerd. Dat had alles te maken met een onstabiele opbouw van de atmosfeer en windschering. Sommige cellen hadden bijzondere trekjes en worden geclassificeerd als supercells. Elders in de Benelux bleef het qua onweer eerder beperkt. Gelukkig zijn we de echt lage temperaturen voor de tijd van het jaar kwijt en mogen we in de namiddag steeds 15 tot 20 graden optekenen. Ontdek onze laatste visie op de onweerskansen voor donderdag en vrijdag.

Pittige buien in de namiddag

Deze pulse-onweders ontstaan in de namiddag vrij gemakkelijk. Dat komt door een vrij zwakke en koude bovenlucht. Doordat de temperaturen in de namiddag gaan stijgen, wordt de convectietemperatuur gemakkelijk gehaald. Hierdoor worden buien gevormd die zelfs vergezeld kunnen gaan van onweer. Zo hebben we op donderdag 13 mei een CAPE van 500 J/KG en windschering tot 20 kts. Op vrijdag is er zelfs nog iets meer CAPE beschikbaar, maar is de fractie windschering net iets minder.

Het lijkt op beide dagen dus te gaan om single cell of in het beste geval multicell. Deze buien verplaatsen zich traag van locatie X naar Y waardoor er veel regen op korte tijd kan vallen. Wateroverlast blijft dan ook tot de opties behoren.

Op donderdag groeit de kans op pittige buien voor het noorden van België en het zuiden van Nederland.
Op vrijdag groeit overal opnieuw de kans op felle buien. De onweerskansen worden voor België en een groot deel van Nederland groot.

Type onweer?

Bij NoodweerBenelux plaatsen we de onweersbuien altijd in ons diagram om de intensiteit en het type cel te herkennen. Voor donderdag en vrijdag hebben we dit ook gedaan. Beide dagen lijkt het te gaan om single cells die bij een gunstig regime qua windschering tijdelijk in een multicell kunnen transformeren. In dat laatste geval stijgt de kans op wateroverlast en eventueel kleine hagel (1-2 cm).

Type onweer wordt aangeduid met een rode bol.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 uur geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

2 dagen geleden - 3 min. lezen