31

De komende dagen wordt eerder onstabiele en frissere lucht aangevoerd richting de Benelux, waarin zich makkelijk onweersbuien kunnen ontwikkelen. Na de onweersbuien van de voorbije dagen nemen vooral woensdagnacht en op donderdag de kansen op onweer in de Benelux alweer flink toe. Plaatselijk kunnen die buien fel zijn, met veel neerslag, hagel en/of windstoten. In onderstaand artikel gaan we dieper in op de onweerskansen voor de komende periode (7 en 8 september 2022).

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Woensdagnacht 7 op 8 september 2022

Al enkele dagen wordt er door de weermodellen alweer een onstabiele weersituatie berekend voor komende woensdagnacht en donderdag overdag. Op synoptisch vlak komen we dan geleidelijk aan in gestoorde lucht te zitten onder invloed van een omvangrijk lagedrukgebied nabij de Britse Eilanden. De stroming komt daarbij meer en meer uit zuidwestelijke richtingen. De bijhorende aanvoer van koude lucht op hoogte, in combinatie met een occlusiefront dat als trigger kan dienen, kan er voor zorgen dat er zich een eerste impuls met onweersbuien vormt tijdens de nacht van woensdag op donderdag.

Woensdagnacht en donderdag is er een kans op onweerachtige buien.

De onweerskansen nemen in de loop van de nacht dan ook toe. De MUCAPE zou kunnen oplopen tot 500-750 J/kg of plaatselijk net iets meer. De windschering ligt daarbij vooral rond 15-25 kts, waardoor de buienmodus single cell of pulse storms zou zijn. Concreet verwachten we daarom woensdag in de loop van de nacht de vorming van enkele lokale regen- en onweersbuien die van zuid naar noord over de Benelux trekken. Enkele modellen berekenen flink wat neerslag (> 30 mm), kans op kleine hagel (< 1 cm) alsook mogelijks windstoten (> 60 km/h). De CAPE is niet noemenswaardig hoog, zodat de kans op hevige randverschijnselen wat lager ligt.

Het weermodel AROME berekent tijdens de nacht van woensdag op donderdag plaatselijk grote neerslaghoeveelheden.

Donderdag 8 september 2022

Ook donderdag overdag zijn er nog onweerskansen. Nog steeds wordt ons weerbeeld bepaald door dezelfde omvangrijke depressie nabij het Verenigd Koninkrijk. Ditmaal trekt echter een grondtrog over onze streken die, in combinatie met een nog kouder wordende bovenlucht en de dagelijkse gang, de onstabiliteit doet toenemen.

Tijdens de buien kunnen windstoten > 60 km/h voorkomen.

De onweerskansen nemen in de loop van de dag dan ook alweer verder toe. De CAPE loopt ditmaal op tot 1000-1500 J/kg. De windschering is niet uitgesproken en ligt veelal rond 10 kts, waardoor de buienmodus single cell zou moeten zijn. We verwachten donderdag in de loop van de dag de vorming van een tweede impuls van lokale regen- en onweersbuien die van zuidwest naar noordoost over de Benelux trekken. Opnieuw berekenen sommige modellen veel neerslag (> 30 mm), kans op kleine hagel (< 1 cm) alsook mogelijks windstoten (> 75 km/h).

Weermodel Harmonie berekent in de loop van donderdag een nieuwe golf van lokale (onweers)buien.
In totaal kan er plaatselijk veel neerslag vallen.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

14 uur geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

3 dagen geleden - 5 min. lezen

Saharastof versnelt smelt in de Alpen

4 dagen geleden - 4 min. lezen