13

We bevinden ons in de opgaande tak van warme lucht. Dat wordt veroorzaakt door een lagedrukgebied ten westen van Portugal. Op veel plaatsen moeten we vandaag rekening houden met zomerse temperaturen tot 25°C en zelfs iets meer. De wind waait zwak uit oostelijke richtingen. De nieuwste weermodellen berekenen zaterdagavond en in de nacht naar zondag ook enkele regen- en onweersbuien die lokaal gepaard gaan met overvloedig veel neerslag.

Onweerachtige buien later op de dag

Afgelopen dagen waren weermodellen vrij resoluut. We zouden een prachtig weekend krijgen met veel zon en droge omstandigheden. Dat is echter flink aan het veranderen in de nieuwste weermodellen waarbij zowel in ICON, HARM40 als AROME flinke neerslagsignalen ontstaan zaterdagavond. Dit zijn onweersbuien die ontstaan op de thermische vore en lokaal voor flink wat klank- en lichtspel zullen zorgen. We beschouwen dit als een aandachtspunt voor de avond en de nacht naar zondag.

Er heerst een licht tot matig onweerrisico op zaterdag 16 september 2023
Wanneer er buien op zaterdagavond ontstaan, kunnen die gepaard gaan met overvloedig veel neerslag.

Nieuwe ronde op zondag

Zondag blijft ook gevoelig voor enkele regen- en onweersbuien. De hoogste kans op deze buien situeert zich opnieuw in de namiddag en avondperiode wanneer buien vanuit Noord-Frankrijk naar de Benelux opschuiven. Fijnmazige weermodellen zijn fors en berekenen enkele multicells die vanuit het zuiden naar het noorden trekken. Wellicht is dit werk voor de nacht naar maandag. Bij deze buien kan het opnieuw fel regenen met windstoten en wat kleine hagel.

Op zondag is het risico op onweer nog iets groter. Zeker richting de avondperiode groeit de kans op onweerclusters vanuit Frankrijk.
De buien kunnen op zondag opnieuw gepaard gaat met intensieve neerslag.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

3 dagen geleden - 3 min. lezen