16 mei 2015 - 5 min. lezen 0 reacties

Afgelopen dagen kreeg Duitsland zware onweders te verwerken. Op 13 mei kwamen de kaarten ook al een tijdje met parameters voor heftig onweer uit de doeken. Dit voor Frankrijk, ZW-Z Duitsland en delen van Zwitserland en Oostenrijk. Een convergentielijn zat die dag in de verwachtingen boven centraal Frankrijk van het westen naar het oosten. Dit op de grens van warme lucht die uit het zuiden werd getransporteerd en koelere lucht uit het noorden. Chaseplannen werden gemaakt en de actie kon beginnen!

Nadat wij (Bart, Jeroen en Nenah) waren samengekomen rond 13 uur op een parking langs de E40 te Wetteren, vertrokken we voor een lange rit richting Frankrijk met als eerste bestemming Nancy. We hebben regelmatig wat file gehad, maar al bij al geraakten we er goed via wegen waar geen péage moest betaald worden. Slim bekeken 😉

snelweg

Richting de Ardennen kwamen we in enkele buitjes en konden we al genieten van heel wat Undulatus asperatus velden en virga. Na een tankstop en de aankoop van een Franse simkaart voor internet zetten we onze reis verder richting Nancy. Het was al vrij laat in de middag en er gebeurde nog maar weinig op de radar en satellietbeelden voor ons target. En dan ontstond de verwachte convergentielijn over Frankrijk die duidelijk van plan was om te groeien.

Dichter bij Nancy begon de onstabiliteit duidelijk toe te nemen met de eerste updrafts. We besloten verder de gaan naar Epinal en tijdens deze rit werden we getrakteerd op kolossale updrafts om U tegen te zeggen! Ook de eerste sterk afgelijnde aambeelden en mammatus waren een feit.

mammatus

19:00 uur: Een hevige cel kwam zeer dicht in onze buurt, maar we waren toch nog net op tijd aan de zuidkant ervan waar we enkele fraaie plaatjes konden nemen. Locatie was dan Remiremont om terug richting Epinal te rijden voor een volgende cel die onderweg was.

onweercel

19:30 uur: Nog voor we Epinal bereikten, zagen we opnieuw fraaie wolkenformaties en onweer waarbij duidelijk een grote onstabiliteit aanwezig was. Groene tinten in de lucht en een hevig neerslaggordijn dat ons op 400 meter na miste. Dit alles met bliksem en krakende donders.

onweercel
wolkbreuk

Rond 20:00 uur waren we op zoek naar een nieuw uitkijkpunt voor het volgende onweer. Die locatie vonden we vlakbij de stad Epinal. Mist vormde zich plots snel tussen de heuvels wat een idyllisch uitzicht gaf.

Onweer Frankrijk met een dubbele wolk-grond ontlading!

bliksem

20:30 uur: Opnieuw hadden we donder en bliksem beet. Bij deze cel was er sterke rotatie aanwezig vlak voor onze lenzen en boven onze hoofden. Enkele minuten later steeg er ook massaal veel fractus uit de bossen de lucht in met grote snelheid waarbij meteen ook sterke rotatie aanwezig was.

Dit was een prachtig zicht, al hielden we in ons achterhoofd dat daar wel eens schade van zou kunnen komen. Wat toen later ook gebeurd is in de vorm van grote hagel, funnel en een tornado in Duitsland. De video die we konden maken komt spoedig online op ons YouTubekanaal (abonneer gratis).

fractus

Eens deze cel voorbij was, was het tijd voor enkele opklaringen. De zon ging stilaan onder en we kregen nog wat mooi belichte wolken te zien op een locatie waar geen mens te zien was en enkel de vogels en krekels voor achtergrondgeluid zorgden. O ja, ik zou de paarden nog vergeten die even de heuvel op kwamen gelopen. Een bijzonder moment! De collega’s die in België ter plaatse bleven volgden ons op de voet en stuurden geregeld een update van de situatie waarvoor dank!

De avond viel over Epinal en een nieuwe onweer kwam onze richting uit. We zochten een beetje verder voor een beter uitzicht op deze cel en dat vonden we al op 200 meter verder.

De fototoestellen op het onweer gericht en op goed geluk hopen dat er enkele CG’s voor de lenzen komen poseren. En dat gebeurde ook, meerdere CG’s en krakende donders zorgen voor een show. 1 inslag was heel close toen het voor onze ogen even wit zag, gevolgd door een krakende donder. Eens die cel voorbij was, kwamen er niet echt nieuwe onweders onze richting uit of we zouden nog verder moeten rijden. Het was na 22 uur en besloten de chase te stoppen aangezien we nog 5 uur van huis waren.

bliksem

De chase was geslaagd en duurde 14 uur. Bart legde meer dan 1000 km af waarvoor wij hem uitdrukkelijk willen bedanken! Het is immers niet zo simpel om in onbekend gebied op onweer te jagen. Zeker niet als de verkeersregels strikt gevolgd moeten worden en er correct moet genavigeerd worden tijdens noodweer. Ook Kevin was op de baan, maar kon pas later vertrekken die middag Hij reed samen met een collega chaser naar de onweders en werd dan ook getrakteerd op donder en bliksem.

Zie ook Flickr van NoodweerBenelux voor meer foto’s.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken