0

Het nazomerse weer begint zich geleidelijk te nestelen in de Benelux. De komende week hebben we te maken met veel zon en uitzonderlijk hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Dat is niet het enige wat bijzonder is. De periode met nazomerweer wordt aan het begin van de nieuwe week afgetrapt met een zonkracht die meer bij de hoogzomer past dan bij begin september. Hoe hoog is de zonkracht maandag precies en wat is de oorzaak hiervan?

UV-index piekt naar 6

Normaal voor begin september is een UV-index die bij helder weer oploopt naar niveau 4 à 5. Dit betekent dat een onbeschermde huid binnen ongeveer 25 à 30 minuten verbrandt. Morgen daarentegen zien we de zonkracht in grofweg het gebied vanaf Midden-Nederland en verder naar het zuiden oplopen naar (afgerond) UV-index 6. In het zuiden van België en Luxemburg wordt UV-index 6 zelfs nipt overschreden. Dergelijke waarden hebben we nog niet eerder gezien in de maand september.

Zonkracht op maandag 4 september (Temis)

Dunne ozonlaag

De oorzaak van dit alles ligt bij de ozonlaag. Er trekt morgen een gebied over de Benelux met relatief lage concentraties ozon. Deze zone bevat diktewaarden van 250 DU of lokaal zelfs minder. DU staat voor Dobson Unit. Voor onze contreien zijn dat echt lage waarden. Normaal voor september zijn diktewaarden van 300 DU of hoger.

Dit alles heeft tot gevolg dat er meer zonnestraling door de dampkring heen kan komen en het aardoppervlak kan bereiken. De zonkracht die wij meten als UV-index, meten we aan de grond.

Weersverwachting maandag

Maandag is het droog en wordt het op de meeste plaatsen al zomers warm. Omdat de laatste sluierwolken in de loop van de dag vertrekken, zal de lucht ’s middags op steeds meer plaatsen strakblauw zijn. Daardoor moeten we er vanuit gaan dat de UV-index die bij zonnig weer verwacht wordt, ook maximaal benut kan worden morgenmiddag.

De UV-index die maandag wordt verwacht, behoort tot de hoogste ooit gemeten in de maand september. (Temis)

Gastblog met dank aan Dexy Roelvink

Delen


Verder lezen

Alles bekijken