0

Al enkele weken wordt het centraal deel van Noord-Amerika geteisterd door extreem weer. Meteorologen verwachten komende 24u een nieuwe uitbraak van zware onweersbuien en lokaal tornado’s. Het SPC (Storm Prediction Center) komt komende 24u met een moderate risk voor delen van Oklahoma en Kansas. Mogelijk dat de weerdienst zelf een upgrade afkondigt naar een high risk.

Het SPC heeft een 15% kans afgekondigd op tornado’s voor delen van Oklahoma en Kansas. Dit kunnen intense tornado’s zijn met een kracht hoger dan EF3. Extra info.

Intense onweders met tornado’s

Het tornadoseizoen boven de Great Plains beleeft helaas een triest hoogtepunt. Afgelopen weken werd de strook van Tornado Alley meerdere malen geteisterd door dodelijke wervelstormen. Deze tornado’s ontstaan typisch in de namiddag en vroege avond en richten veel schade aan. Vooral wanneer het om nachtelijk noodweer gaat, veel mensen kunnen dan niet tijdig schuilen voor een naderende tornado.

Timing noodweer

De eerste supercelontwikkeling wordt laat in de middag verwacht over het noordwesten van Texas, waar de sterke opwarming zou moeten doorgaan tot de CIN verdwijnt. Geïsoleerde intense supercelontwikkeling wordt ook verwacht verder naar het noorden langs de dry-line, waar snel terugkerend vocht in een goed verhitte grenslaag samenvallend met een versterkende jet op laag niveau zou moeten bijdragen aan een high-end/all hazards severe risk.

Extra supercells ontwikkelingen worden ook verwacht in de buurt van het warme front in het noorden van Kansas. Als de stroming op het middenniveau toeneemt en een kortegolftrog nadert, wordt een extreem gunstige thermodynamische en kinematische omgeving verwacht voor de Moderate Risk gebieden vanaf laat in de middag tot vanavond.

Het risico op sterke/zware tornado’s, zeer grote tot reusachtige hagel en krachtige wind blijft duidelijk.

Livestream tornadojagers

De laatste jaren willen meer en meer mensen het natuurgeweld volgen met het risico op eigen leven. Deze tornadojagers willen een supercell onderscheppen en de wervelwind van dichtbij kunnen filmen om op sociale media te kunnen delen. Naast de professionele meteorologen bevinden zich ook heel wat amateurs die soms in benarde situaties terecht komen en helaas komen te overlijden.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Hoge UV-index is niet zonder gevaar

7 uur geleden - 4 min. lezen
9 Prognose

Weersverwachting komende dagen: warm zomerweer, later koeler

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

3 dagen geleden - 5 min. lezen