0

De 4e lancering van Starship staat vandaag op het programma. Dat is een zeer belangrijke vlucht want voor de 2e keer moet het ruimtevaartuig de ruimte bereiken en gecontroleerd terugkeren in de atmosfeer. Een zeer moeilijke oefening voor SpaceX, maar de laatste vlucht was alvast zeer interessant met positieve signalen. Volg de lancering van Startship vandaag live via onderstaande livestream.

Live lancering Starship

Doelstelling van deze nieuwe launch

Met deze nieuwe lancering van Starship wordt geprobeerd om het ruimtevaartuig gecontroleerd te laten neerstorten in een deel van de Indische Oceaan en de Atlantische Oceaan. Starship zelf wordt verwacht om terug te keren in de atmosfeer boven de Indische Oceaan. De raket Super Heavy moet gecontroleerd neerstorten in een deel van de Atlantische Oceaan. Het testen van de ‘landing burn’ is hier essentieel.

Indrukwekkende foto van de Raptor raketmotoren onder de Super Heavy rakettrap. (SpaceX)

In de toekomst is het de bedoeling om de Super Heavy te recupereren door een landing te voorzien op de Starbase lanceerbasis. Hiermee zou de kost voor SpaceX en de ruimtevaartindustrie gevoelig verminderen.

Kostprijs voor SpaceX

Het spreekt voor zich dat de ontwikkeling van Starship en de Super Heavy raket geen goedkope zaak is. Momenteel rekent eigenaar Elon Musk op een bedrag van 2 tot 10 miljard dollar om de volledige ontwikkeling te kunnen financieren. De financiering neemt dus een grote hap uit het budget van Elon Musk, maar gelukkig zorgt ook NASA voor een budget dat piekt tot zo’n 2,9 miljard euro voor het Artemis-project.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Hoge UV-index is niet zonder gevaar

7 uur geleden - 4 min. lezen
9 Prognose

Weersverwachting komende dagen: warm zomerweer, later koeler

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

3 dagen geleden - 5 min. lezen