16

Storm Ciaran heeft voor heel wat schade gezorgd in grote delen van West-Europa. Van het Verenigd Koninkrijk tot en met Nederland was de kracht van deze stormdepressie voelbaar. In het westen van Frankrijk werden windstoten gemeten tot een extreme 200 km/u. In de Benelux bleef het beperkt tot uitschieters van 110 km/u. Toch is er heel wat stormschade ontstaan. Dat heeft mede te maken met de duurtijd van de storm en de bomen die vol in blad staan. Op de weermodellen zien we een nieuwe stormsituatie naderen voor het nieuwe weekend. Hoe zit dat precies?

Nieuwe storm lonkt naar Europa!

Dankzij de nabijheid van een actieve straalstroom blijft het komende dagen opletten geblazen voor nieuwe krachtige depressies. In het Amerikaans weermodel GFS zien we dit mooi gevisualiseerd. Tegen zaterdagochtend bevindt een kern van lagedruk zich opnieuw ten westen van Frankrijk.

De kerndruk is dan gezakt naar ongeveer 960 hPa. Dat is iets minder diep dan storm Ciaran die tot 955 hPa uitdiepte. Het stormveld kiest deze keer een meer zuidelijk traject waardoor vooral het NW van Spanje en het zuidwesten van Frankrijk in de vuurlinie komen te liggen.

Op de hoogtekaarten van 5,5 km zien we een goed ontwikkelde stormdepressie ontstaan. Richting het weekend schuift deze op naar het westen van Europa. Impact voor de Benelux voorlopig niet vergelijkbaar met storm Ciaran op 2 november 2023.

Compact windveld

Deze nieuwe storm met de naam Domingos of Debie (afhankelijk van het weerinstituut die als eerste de storm ontdekt) gaat gepaard met een stevig windveld in het zuidelijk deel van de depressie. Op de detailkaartjes van GFS zien we dat deze potentieel opnieuw windstoten kan veroorzaken tot 120 km/u of meer. De grootste impact van het slechte weer is wellicht voor het zuidwesten van Frankrijk in de loop van de namiddag en zaterdagavond. Deze storm gaat ook opnieuw gepaard met veel neerslag.

Grote delen van West-Europa moeten dit weekend opnieuw rekening houden met veel wind. De hoogste impact is voor de gebieden ten ZW van de Benelux. Merk ook de hoeveelheid wind op in het zuidoosten van Europa nabij de Balkan. Potentieel noodweer behoort daar tot de opties.

Impact storm op de Lage Landen?

Zal deze nieuwe storm opnieuw zorgen voor stormschade in de Benelux? Feit is dat de storm Ciaran de basis heeft gelegd voor mogelijk nieuwe problemen. Als we dit weekend de restanten van storm Domingos of Debi over onze regio krijgen met regen en wind, dan is een verdwaalde windstoot vaak voldoende om voor extra schade te zorgen.

Na zaterdag lijkt het voorlopig gedaan met een episode met veel wind. Komende 5-10 dagen blijft de straalstroom echter in de buurt, dus het blijft opletten geblazen voor stormweer.

Daarom zouden we zeker op zaterdag nog steeds erg voorzichtig zijn in gebieden met veel bebossing. De windstoten schommelen overdag tussen 70 en 90 km/u. Over Nederlands grondgebied staat een fractie minder wind.

Verkoop nu uw auto

Delen


Verder lezen

Alles bekijken