0

In een rapport uit oktober 2020 heeft de United Nations Office for Disaster Risk Reduction (UNDRR) het aantal natuurrampen in het tijdvak 1980-1999 vergeleken met die uit het tijdvak 2000-2019. Wat blijkt, het aantal natuurrampen is bijna verdubbeld. Een rampzalige toename! Welke soort natuurrampen kenden vooral een grote toename?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

De definitie van een natuurramp

Volgens de definitie in het rapport van de UNDRR mogen we spreken van een natuurramp als aan één van de volgende criteria voldaan wordt:

 • 10 of meer doden
 • 100 of meer mensen getroffen
 • Het uitroepen van de noodtoestand
 • Verzoek om internationale hulp

Het rapport gebruikt de classificatie van de Emergency Events Database (EM-DAT). Dit maakt deel uit van het Center for Research of the Epidemiology of Disasters (CRED). Leuk feitje: CRED is opgericht in 1973 aan de UCLouvain, in België. De EM-DAT gebruikt 6 verschillende categorieën voor natuurrampen. Dit zijn:

 • Geofysisch
 • Hydrologisch
 • Meteorologisch
 • Klimatologisch
 • Biologisch
 • Buitenaards

In het rapport van de UNDRR gebruikt men echter alleen de eerste vier categorieën. Biologisch (epidemie en insectenplaag) en buitenaards (inslag en ruimteweer) zijn niet meegenomen.

Welke natuurfenomenen bij welk type natuurramp horen, kunt u zien op onderstaande afbeelding. Nu we verschillende definities hebben uitgelegd, kunnen we door naar de cijfers van de toename van het aantal natuurrampen.

 • Welke extreme klimaten kent onze aarde? Lees het in dit boek.
De vier categorieën waarop de focus ligt in het rapport

Toename aantal natuurrampen door klimaatverandering

In de periode 1980-1999 werden er 4212 natuurrampen gemeld bij de EM-DAT. Hiervan waren er 3656 klimaat gerelateerd (~87%). 3,2 miljard mensen werden getroffen door een klimaat gerelateerde natuurramp. In totaal kwamen ruim 995 000 mensen om als gevolg van een klimaat gerelateerde natuurramp. De economische schade lag rond de 1,35 biljoen euro (1,350 000 000 000 euro).

In de periode 2000-2019 werden er maar liefst 7348 natuurrampen gemeld bij de EM-DAT. Hiervan waren er 6681 klimaat gerelateerd (~91%). 3,9 miljard mensen werden getroffen door een klimaat gerelateerde natuurramp. In totaal kwamen ruim 500 000 mensen om als gevolg van een klimaat gerelateerde natuurramp. De economische schade lag rond de 2,45 biljoen euro! Het aantal mensen dat door rampen is getroffen neemt dus toe (en hiermee ook de schade). Dit terwijl de sterfte juist daalt.

Hoewel betere rapportage voor een deel de toename van de gebeurtenissen kan verklaren, is een groot deel daarvan te wijten aan een aanzienlijke toename van het aantal rampen die klimaat gerelateerd zijn.

 • Hoe verandert ons klimaat, en wat kunnen we eraan doen? Ontdek het in dit boek.

Overstromingen vormen het grootste deel van de toename van het aantal natuurrampen. Tussen 2000 en 2019 ontstond 44% van de natuurrampen door een overstroming. Hierdoor zijn maar liefst 1,65 miljard mensen getroffen.

In de afgelopen 2 decades waren aardbevingen (en tsunami’s) het dodelijkste type natuurramp. Er is echter geen duidelijke trend te zien in het aantal aardbevingen over deze periode. De aardbeving in de Indische Oceaan in 2004 heeft de twijfelachtige ‘eer’ om de dodelijkste (klimaatgerelateerde) natuurramp van de afgelopen 20 jaar te zijn. Bij de daaropvolgende tsunami kwamen in totaal ruim 225 000 (!) mensen om het leven.

Het volledige rapport (in het Engels) kunt u hier vinden!

Totaal aantal natuurrampen per type
Totaal aantal getroffenen (boven) en doden (onder) per type

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

15 uur geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

3 dagen geleden - 2 min. lezen