1 december 2023 - 3 min. lezen
0 reacties 0

Ondanks de overstromingen in het westen van België, zal de maand november niet de boeken ingaan als een record natte maand in zowel België als Nederland. Zowel in Ukkel als De Bilt werden geen records verbroken. Wat betreft de temperatuur zijn er weinig bijzonderheden. Gemiddeld gesproken was het wel iets warmer dan normaal. Qua zonneschijn werd België duidelijk minder bedeeld dan normaal. Nederland had meer zon.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Eerste decade november 2023

De eerste decade van november verliep vrij normaal qua temperatuur, maar wel winderig en regenachtig. Het westen van Europa maakte kennis met de storm Ciarán. De invloed op de Benelux viel al bij al nog mee met rukwinden tot 110 km/u, maar in het westen van Frankrijk werden rukwinden tot boven 150 km/u gemeten!

Er werd evenwel aardig wat schade gerapporteerd in de Benelux. Ook de dagen erna bleven de lagedrukgebieden de weg naar de Benelux vlot vinden, wat een zeer natte episode inluidde voor het westen van België. De gevolgen hiervan werden dan zichtbaar op het einde van de eerste en begin van de tweede decade met uitzonderlijk hoge waterstanden.

Isobaren dicht bij elkaar: storm!

Tweede decade november 2023

In de nabijheid van de straalstroom vonden regenzones en lagedrukgebieden makkelijk de weg naar de Benelux. De waterstanden stegen snel in het westen van België met overstromingen tot gevolg. Ook elders in de Benelux viel van tijd tot tijd veel regen, maar bleven grote problemen uit. 12 november was even een adempauze door de aanwezigheid van een trekrug. Daarbij werd lokaal ook vorst genoteerd.

Derde decade november 2023

De laatste decade van november stond in het teken van geleidelijk koudere lucht in de Benelux. De wind verkoos vaak de noordelijke en noordoostelijke hoek waardoor de temperaturen duidelijk minder hoog konden klimmen.

Op die manier kwam de eerste polaire uitbraak tot stand! De neerslag werd eerder buiig van aard en af en toe ook winters. In de Ardennen viel van tijd tot tijd sneeuw, maar ook in Nederland werd het af en toe wit door enkele goed gemikte buien.

Tussen een hogedrukgebied en lagedrukgebied ontstond een noordelijke stroming

Klimaatoverzicht november 2023

De minima en maxima lagen eerst rond de normaal voor de tijd van het jaar, maar in de tweede decade was het duidelijk te warm. De warmste dag was 13 november waar het bijna 15 graden werd! In zijn totaal gaf dit een maand die iets te warm was. In Ukkel bedraagt de gemiddelde temperatuur voor november 2023 7,8 °C (tegenover 7,2°C normaal). De Bilt haalde eveneens een gemiddelde temperatuur van 7,8°C (tegenover 7,0 °C normaal).

Gemiddelde temperatuur in november 2023

Bijna elke dag van de maand viel wel regen in de Benelux. Dit leidde tot grote neerslagsommen in Ukkel en De Bilt. In Ukkel viel 132,4 mm en in De Bilt 159 mm. Dit is ruim boven de normale waardes voor november!

Gemiddelde neerslag in november 2023

De grote afwezige deze maand was vaak de zon. De zon scheen in Ukkel slechts 37,5 uren tegenover 65 uren normaal. In De Bilt scheen de zon opmerkelijk meer met ongeveer 61 uren. Deze waarde ligt dan ook dicht tegen de normaal.

Gemiddelde zonneschijnduur in november 2023

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken