29 juli 2016 - 2 min. lezen 0 reacties

Luchtspiegelingen spreken tot de verbeelding. Ze veranderen een oppervlak van gedaante waardoor het lijkt dat er plots geen weg meer te zien is. We kennen fata morgana’s ook uit de sprookjes of verhalen met een woestijn als achtergrond. Plots zouden plekjes ontstaan met vloeibaar water in een omgeving met enkel zand.

Helaas voor de believers allemaal onzin, want fata morgana’s zijn een puur fysische verschijnsel. Wie ook bijzondere voorbeelden heeft van luchtspiegelingen, geef ons zeker een seintje via het contactformulier onderaan de site.

Verschil tussen fysische verschijnselen en chemische verschijnselen zit hem in het feit dat een chemische reactie een nieuwe toestand/stof veroorzaakt. Dat heb je niet bij een fysisch verschijnsel en dat is er net aan de hand tijdens een fata morgana.

Hoe ontstaat een fata morgana?

Luchtspiegelingen zijn optisch fenomenen die het gevolg zijn van temperatuurinversie, een verschijnsel waarbij grote temperatuursverschillen bestaan tussen verschillende luchtlagen. Omdat lucht een heel slechte warmtegeleider is, vermengen de verschillende lagen zich bijna niet als er geen wind is. Het scheidingsvlak tussen twee lagen kan zich dan als een spiegel gedragen.

Voorbeelden van luchtspiegelingen

luchtspiegeling
Huh? Waar rijden deze auto’s op? Juist ja, de autosnelweg 😉
luchtweerspiegeling
Enkele tijd geleden (juli 2016) was deze luchtspiegeling te zien in Nederland.
luchtspiegeling
Ook in deze weerfoto zien we duidelijk een mini fata morgana opduiken.

Fata morgana visualiseert spookstad in China

Heel soms kunnen fata morgana’s vreemde gedaantes aannemen. Zo ook eerder dit jaar toen een volledige stad in de lucht werd geprojecteerd. Duizenden Chinezen uit Jiangxi en Foshan konden hun ogen niet geloven. De wolkenkrabbers die ze dagdagelijks in het straatbeeld zagen, leken verplaatst richting de hemel.

Met de eerdere uitleg over luchtspiegelingen, een logisch gevolg van de grote verschillen in temperatuur tussen de verschillende luchtlagen. Check de onderstaande video 😀

Foto: Jan Willem

Delen


Verder lezen

Alles bekijken