11 juli 2017 - 2 min. lezen 23 reacties

Zomerliefhebbers moeten nu toch wel rekening houden met een flinke dip in het algemeen weerbeeld. Met een in kracht toenemende westcirculatie kunnen we amper profiteren van de hitte die zich nog steeds concentreert op het zuidwesten van Europa. Op sommige plaatsen gaan ze daar opnieuw richting 40 graden. Misschien is dat wel net iets teveel van het goede voor de meeste mensen in West-Europa.

Neen, ook deze week geen tropische maxima van 30 graden of meer, maar eerder Belgisch zomerweer met een extra wisselvallige toets. Op woensdag en vrijdag moeten we daarenboven ook rekening houden met een actieve neerslagzone die vanuit het westen naar het oosten koerst. Vooral Nederland kan op woensdag veel regen over zich heen krijgen. Weermodellen simuleren neerslaghoeveelheden tot 30 mm tegen donderdagochtend.

Veel regen op woensdag

Voor het gebied met regenval moeten we kijken naar Engeland. Aan de zuidflank van een klein lagedrukgebied bevindt zich een stevig neerslaggebied. Volgens weermodellen ARPEGE en AROME focust de meeste neerslag zich over het zuiden van Nederland en een gebied in het noorden van Vlaanderen (BE). Elders valt er beduidend minder regen volgens de weerdata. Opletten steeds met dit soort forecasts, want een kleinschalige verschuiving van de regenzone zorgt mogelijk voor een verrassing op woensdag.

regen op woensdag volgens hirlam
Het weermodel HIRLAM (KNMI) berekent de meeste neerslag in de gebieden aan de Belgisch-Nederlandse grens.
neerslaghoeveelheden op woensdag volgens WRF
Het weermodel WRF berekent een gelijkaardige route van het lagedrukgebied met vooral over West-Vlaanderen (BE), Zeeland en de zuidelijke provincies van Nederland vrij grote neerslaghoeveelheden.

Naast veel regen speelt ook wind een rol

We verwachten niet alleen veel regen in de voormiddag op woensdag. Tijdens de passage van het neerslaggebied gaat de wind fors aanwakkeren. Aan de achterzijde van het laagje neemt de wind fors in kracht toe uit noordwestelijke richtingen. Op de Noordzee kunnen de windstoten pieken naar 8 Beaufort. Buiten de convectieve situaties blijft de wind matig tot vrij krachtig met gemiddeld 5-6 Beaufort (40-60 km/u).

hoge gemiddelde windsnelheid op woensdag
GFS berekent in de nacht van dinsdag op woensdag een significant windveld over de Benelux. Tussen de ochtendperiode 06:00 en 14:00 verwachten we de piek van de wind. Windstoten op de Noordzee kunnen pieken naar 80 km/u.
windstoten achterzijde lagedrukgebied
Windstoten berekent door het weermodel WRF. Vooral op de Noordzee en bij convectieve situaties kunnen de windstoten pieken tot 8 BFT. Omgerekend in km/u mogen we dan windsnelheden verwachten tot 80 km/u.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

1 dag geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

3 dagen geleden - 2 min. lezen