24 april 2020 - 4 min. lezen 460 reacties

Afgelopen dagen verliepen opnieuw uitermate zonnig en droog. Met een zeer lage luchtvochtigheid droogde alles ook snel uit en ontstonden enkele natuurbranden. De komende dagen blijft het in eerste instantie nog droog, maar vanaf volgende week lijken de kansen op licht wisselvallig weer te stijgen. De onzekerheid is echter nog groot en de neerslaghoeveelheden zouden wel beperkt blijven.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Huidige weersituatie

April wordt waarschijnlijk een uitzonderlijke maand qua zonneschijnduur. De zon heeft al zeer veel geschenen deze maand en daar komen nog enkele uren bij. Meer dan 70% van de tijd kon de zon ons al vergezellen (zonder de nachten natuurlijk). Het record van 2007 lijkt in Ukkel (België) alvast net niet gehaald te worden (299 uur). In De Bilt is dat wel nog mogelijk, maar of dat ook gaat lukken is nog maar de vraag. Hier ligt het record wel lager (rond 284 uur) dan in Ukkel, maar de kans op zon neemt af na het weekend.

Zonneschijnduur in De Bilt (NED). In Ukkel is dit voorlopig 212 uur

De Europese weerkaarten worden al de hele maand april gedomineerd door hogedrukgebieden. De neerslaghoeveelheden zijn daardoor ook beperkt. De straalstroom die in de winter zeer nadrukkelijk aanwezig was, is nu volledig van de weerkaarten verdwenen. Op de weerkaart van vandaag zien we dat de stroming meer een noordelijke component kiest, waardoor iets frissere lucht ons kan bereiken. Dit luidt het begin in van een weersverandering.

Europese weerkaart van GFS

Weersvoorspelling komende dagen

Zaterdag en zondag blijft het droog en laat de zon zich nog zien, maar door een noordelijke stroming moeten de temperaturen wel een stapje terugzetten. Maandag kiest de wind echter opnieuw een zuidelijke hoek, waardoor de temperaturen opnieuw boven 20 graden kunnen klimmen.

In de nacht van maandag op dinsdag trekt een koufront over, gevolgd door wat frissere lucht. Vanaf dinsdag krijgen we dus te maken met temperaturen onder 20 graden en licht wisselvallig weer.

De aanvoer van maritieme zeelucht zorgt voor iets koeler en wisselvallig weer.

Weerpluimen

De weerpluim van het Amerikaanse weermodel geeft mooi weer, wat hierboven beschreven is. Onder invloed van een noordelijke stroming dalen de temperaturen dit weekend. Maandag is er echter tijdelijk een opleving door die zuidelijke stroming, maar daarna opnieuw een daling. De kansen op neerslag nemen daarbij ook toe. Verder in de verwachtingsperiode wordt er mogelijk opnieuw gewerkt aan een piek in de temperatuur, maar dat is nog onzeker op dit moment.

De weerpluim van het Europese weermodel toont eenzelfde beeld. Dit weekend koelt het af, maar het blijft droog. Maandag verloopt hier wel iets zachter dan in GEFS. Daarna wordt het ook duidelijk koeler en wisselvalliger. Tegen volgend weekend zien we ook hier de trend naar mogelijk een piek in de temperatuur.

Conclusie

Dit weekend is er een kleine daling van de temperatuur met maxima tussen 15 en 20 graden. Het blijft droog. In de loop van volgende week nemen de neerslagkansen toe en daalt de temperatuur nog wat verder. Verderop in de termijn komt er mogelijk opnieuw een opstoot van zachtere lucht, maar dat moet nog bevestigd worden.

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken