17 april 2020 - 3 min. lezen 209 reacties

Afgelopen week verliep opnieuw vrij zonnig en droog in de Benelux. Maandag en dinsdag was het wel beduidend koeler door de aanvoer van lucht uit het noordoosten. Komt er opnieuw een prik van koelere lucht uit het noordoosten of blijft de lente aanwezig met zacht weer zoals afgelopen donderdag?

Deelnemen aan discussie?Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Huidige situatie

Op de Europese weerkaart van deze ochtend zien we een hogedrukgebied boven het Verenigd Koninkrijk en een lagedrukgebied ten westen van Spanje en Portugal. Met een zuidelijke aanvoer werd donderdag zachte lucht aangevoerd. Vandaag neemt de invloed van dat lagedrukgebied iets af en wordt de stroming licht anticyclonaal. Hierdoor komt er iets koelere lucht binnen vanuit het noordoosten. De temperaturen halen enkel in België en Zuid-Nederland daardoor 20 graden.

De Europese weerkaart volgens GFS.

Op de scheiding tussen beide luchtsoorten is de kans op enkele buien het grootst. Vandaag lijkt de nadruk op de Franse grens te liggen. Zaterdag is de kans in België overal aanwezig, al is de trend wel: hoe noordelijker, hoe kleiner de kans op een lokale bui. In grote delen van Nederland zal het bijgevolg droog blijven.

Volgende week

Volgende week kan vrij kort samengevat worden. Een hogedrukgebied bevindt zich boven een groot deel van Scandinavië en de Noordzee. Hierdoor ontstaat een oostelijke tot zuidoostelijke wind. Deze wind is echter niet met veel warmte beladen, waardoor de temperatuur een stapje terug zal moeten zetten.

Op onderstaande weerkaart komt die immers via een ommetje uit Rusland. Een kleine wijziging in oorsprongsgebied kan wel voor zachtere lucht zorgen! Neerslag wordt er niet of nauwelijks verwacht. Lente op en top!

Met wind uit het oosten van Europa koelt het iets af.

Weerpluimen

De weerpluim van het Amerikaans weermodel toont deze fases mooi. Dit weekend blijven we nog in het relatief zachte weer. Vanaf maandag iets koeler met temperaturen tussen 15 en 20 graden. Het blijft droog. Daarna zien we opnieuw verkoeling in het ensemble en een toenemende wisselvalligheid, maar dit is nog onzeker. De komende dagen blijft het op en top lente.

  • Zelf de temperatuur en andere parameters meten? Dit weerstation is een uitstekend alternatief voor de ALECTO WS-5500.

De weerpluim van het Europese model is iets anders. Daar blijft ook volgende week de temperatuur rond 20 graden schommelen. Al lijkt vanaf vrijdag het gemiddelde ook te dalen, maar minder sterk dan GEFS. Ook stijgen de neerslagsignalen in die periode. De kans op een iets koeler intermezzo voor de laatste decade van april stijgt zo. Of het ook daadwerkelijk koeler wordt, zal blijken uit latere runs.

Conclusie

Dit weekend blijft het zacht, maar stijgt de kans op enkele buien. Vanaf maandag iets koeler, maar ook terug droog. Voor de rest van de week staat er dan weinig neerslag ingetekend.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

2 dagen geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

4 dagen geleden - 2 min. lezen