97

We hebben er lang op moeten wachten, maar het ziet er naar uit dat we komende week hogere temperaturen en meer zon gaan krijgen. Ook belangrijk: het blijft naar alle waarschijnlijkheid volledig droog, al is er nog een kleine onzekerheid betreffende een hoogtelaagje. De lente lijkt daarmee eindelijk van start te gaan, maar blijft die ook aanwezig? U leest er alles over in deze weersverwachting!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Actueel weer in Europa

Boven Europa domineren nog steeds lagedrukgebieden het weerbeeld. Enkel het Iberische Schiereiland kan profiteren van lente (of zelfs vroeg-zomerse) condities met hoge temperaturen. De komende dagen trekt het lagedrukgebied ten zuiden van het Verenigd Koninkrijk verder naar het zuidoosten. Aan de achterzijde van het lagedrukgebied kan een nieuw hogedrukgebied zich vormen en connectie zoeken met het uitgebreide hogedrukgebied boven Rusland. Op die manier ontstaat een droge oostelijke stroming voor een groot deel van het Europese vasteland!

Weerkaart voor 14 april

De gebieden rond de Middellandse Zee zijn, zoals gewoonlijk, de eerste gebieden van Europa die opwarmen in het voorjaar. Later schuift ook de warmte naar het noorden en krijgt ook de rest van Europa te maken met de lente. In het zuiden van Spanje kan het kwik vandaag en de komende dagen zelfs stijgen naar 29 graden! Voor Spanje is dit nog maar “lente”, maar voor ons zouden dit al hoogzomerse waarden zijn! Die hoge maxima zijn de komende dagen nog helemaal niet voor ons bestemd. De wind zal overwegend een oostelijke hoek kiezen, waardoor de warme lucht uit het zuiden ons niet kan bereiken.

Maxima in Europa op 14 april

Weersverwachting komende dagen

Zaterdag start met veel bewolking met wat lichte regen langs de Franse grens (lagedrukgebied trekt zuidelijk langs), maar ook in het oosten van Nederland probeert een zwakke neerslagzone naar het westen te trekken. Daartussen zijn er brede opklaringen aanwezig. Later op de dag breekt ook het wolkendek open langs de Franse grens terwijl de kans op neerslag in het noordoosten van de Benelux dan toeneemt. De maxima schommelen rond 9 graden in de bewolkte gebieden en tussen 10-15 graden elders. De wind waait matig tot soms vrij krachtig uit het noorden.

Maxima op zaterdag 14 april

Op zondag palmt de zwakke neerslagzone dan volledig de Benelux in. Het is overwegend zwaarbewolkt met eventueel wat lichte regen. Enkel het uiterste westen van België zou zonnigere weerkaarten hebben. Tegen de middag breekt het wolkendek open en ontstaan enkele opklaringen. De maxima blijven wat achterwege door de bewolking en schommelen tussen 8 en 12 graden in de bewolkte gebieden. Daar waar de zon meer ruimte krijgt, kan het tot 14 graden worden. De wind waait matig uit noordelijke richtingen.

Maxima op zondag 16 april

Op maandag wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af. De breedste opklaringen zijn weggelegd voor het noorden van Nederland. Dankzij de opklaringen kan het ook weer wat warmer worden met maxima rond 14-15 graden. De wind waait nog steeds matig uit het noordoosten, maar uit de wind en in de zon voelt het zeker aan als lente!

Maxima op maandag 17 april

Ook op dinsdag en woensdag is er nog (vrij veel) bewolking aanwezig, maar is er ook ruimte voor de zon. De maxima blijven schommelen rond 15 graden. Vanaf donderdag verandert dat en krijgen we zonnige dagen met maxima rond 20 graden. Eindelijk lente!

Lange termijn?

In de weerpluim van het Europese weermodel wordt deze trend mooi weergegeven. Eerst zijn er nog kleine neerslagkansen op zondag, wanneer de zwakke neerslagzone over de Benelux trekt, maar daarna neemt de ruimte voor de zon toe en stijgen ook de temperatuur naar aangename waarden voor de lente! Ook daarna blijft de dagelijkse gang sterk aanwezig, wat doet vermoeden dat in de meeste leden van het ensemble de hogedruk blijft overheersen.

Weerpluim Europese weermodel van 14 april

Maar, datzelfde weermodel voorspelt voor begin mei opnieuw een ommekeer. De signalen voor standvastige hogedrukinvloeden verdwijnen en lagedrukgebieden zouden opnieuw makkelijker de weg naar de Benelux vinden. Ook de temperaturen zouden dan opnieuw iets onder normaal uitkomen. Het is natuurlijk nog ver weg, maar het is om in de gaten te houden!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Hoge UV-index is niet zonder gevaar

3 uur geleden - 4 min. lezen
8 Prognose

Weersverwachting komende dagen: warm zomerweer, later koeler

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

3 dagen geleden - 5 min. lezen