1 april 2016 - 5 min. lezen 12 reacties

We hebben er even op moeten wachten, maar eindelijk komt de lente nu echt goed op gang. Dankzij een zuidelijke stroming gaat de temperatuur de komende dagen flink omhoog. Het is niet ondenkbaar dat we voor de eerste keer dit jaar de 20 graden gaan overschrijden, met name op zondag en maandag. Daarbij schijnt de zon flink, maar helemaal strakblauw is het de komende tijd niet. Bovendien wordt het na zaterdag weer onstabieler. De vraag is dan ook: blijft het tijdens de Ronde van Vlaanderen droog? Hieronder volgt een analyse over het aanstaande lenteweer.

  • Voor extra updates rond het weer, check Facebook!
  • Volg ons team en de weerfoto’s via Instagram

Zonnige vrijdag

De lente trapt eigenlijk vandaag al af met veel zon en al iets hogere temperaturen dan de afgelopen tijd. Het wordt 9°C op de Waddeneilanden tot 14°C in de Kempen en Limburg. De hogere delen van de Ardennen moeten het doen met een graad of 6 à 7°C en veel bewolking. De oostenwind is zwak tot matig (2 tot 3 Beaufort), maar draait in de kustgebieden later op de dag naar het westen toe (zeewind). Goed aankleden dus als u naar het strand gaat.

Daarnaast kunnen er in de tweede helft van de middag boven land wat stapelwolken ontstaan. Deze zijn echter van onschuldige aard: neerslag valt er niet uit. De kustregio’s blijven verschoond van bewolking en daar kan de aprilzon in totaal zo’n 10-12 uur schijnen. Op zoek naar een gedetailleerd weerbericht, check het weer op locatie.

maxtemperatuur1april
De maxima voor vanmiddag (Hirlam). Op veel plaatsen wordt het zo’n 13 à 14°C bij veel zonneschijn.

Warmer met meer sluierbewolking

Na een koude nacht met minima van 1 tot 6°C en vorst aan de grond wordt het morgen wederom een fraaie lentedag. Wel trekt er meer bewolking over. Voor het grootste deel zijn dit sluierwolken waar de zon flets doorheen kan schijnen, maar van tijd tot tijd is de bewolking zó dik dat de zon echt even schuil gaat. Het wolkengebied heeft te maken met een zwak warmtefront dat van zuid naar noord over de Benelux trekt.

Ten zuiden van dit warmtefront stroomt (zoals de naam aangeeft) warmere lucht onze regio binnen. Hierdoor kan de temperatuur in de loop van de middag oplopen naar 14-18°C, alleen langs de kust blijft het iets koeler. De wind is matig (3 tot 4 Beaufort) en draait van het oosten naar het zuiden. Tegen de avond raakt het in België en Zuidwest-Nederland geheel bewolkt, maar het blijft nog wel droog.

In de nacht naar zondag passeert vervolgens een koufront. Daarachter is de lucht iets minder zacht dan in de warme sector, maar nog steeds verre van koud. Wel kunnen er op het front enkele buien ontstaan. Een enkele zou samen kunnen gaan met een klap onweer. Tegen de ochtend trekt de buiige neerslag naar het noordoosten weg en klaart het mondjesmaat op. De minima komen niet lager uit dan 9-12°C.

maxtemperatuur2april
Maximumtemperaturen voor morgen (Hirlam). Vanuit het zuiden stroomt geleidelijk zachtere lucht binnen, waardoor het op de warmste plekken 18°C kan worden.

Lente barst los op zondag

Na een bewolkte start van de dag klaart het vanuit het westen geleidelijk op. Gedurende de rest van de dag zullen zonnige momenten afgewisseld worden door perioden met meer bewolking. Met een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind (3-5 Beaufort) wordt warme lucht vanuit Frankrijk naar de Benelux getransporteerd. In een smalle kuststrook wordt het 13-16°C, elders loopt de temperatuur op naar 17-21°C. Waar de 20-graden-grens gehaald wordt, mogen we spreken van de eerste warme dag van het jaar. Zoals het er nu naar uitziet, stijgt de temperatuur enkel in Vlaanderen en Zuidoost-Nederland tot boven de 20°C. Uiteraard kan dit nog veranderen.

Aan het einde van de middag draait de wind langs de kust naar een westelijke richting (in de vorm van een zeewind). Hierdoor zal de temperatuur in die gebieden dalen naar 10-13°C. Tegelijkertijd ontstaan er boven land stapelwolken, die kunnen uitgroeien tot een regenbuien. (regenradar).

lente op zondag
De voorjaarsachtige maxima op zondag. Voor het eerst dit jaar wordt op regionale schaal de 20 graden overschreden.

Weer tijdens de Ronde van Vlaanderen

Komende zondag start de honderdste editie van de Ronde van Vlaanderen. Om 10.30 uur gaat “Vlaanderens Mooiste” van start in Brugge. Tussen 16.00 en 17.00 uur zal men in Oudenaarde finishen. Wat voor weer kunnen de wielrenners en toeschouwers verwachten?

De start van de wielerkoers ziet er in ieder geval zeer gunstig uit. De nachtelijke regen- en onweersbuien zullen al vroeg in de ochtend verdwijnen en de zon breekt door. Aangezien de opklaringen vanuit het westen komen, zal Brugge één van de eerste plekken zijn waar de zon begint te schijnen. Rond 10.30 uur ligt de temperatuur in Brugge rond 14°C. Gedurende het grootste deel van de etappe blijft de zon van de partij, al zullen er vanaf circa 14.00 uur ook stapelwolken ontstaan.

De temperatuur loopt gedurende de rit op van 14°C bij de start in Brugge naar 19°C bij de finish in Oudenaarde. Na 15.00 uur kan er uit de stapelwolken in de omgeving van Oudenaarde en Ronse een enkele bui ontstaan. Op dat moment bevinden de renners zich naar alle waarschijnlijkheid in de buurt van de Koppenberg. Het is dus nog even de vraag of men droog kan finishen.

Wilt u zelf de Ronde van Vlaanderen van dichtbij zien, dan is het begin van de middag het beste moment om langs het parcours te gaan staan. De temperatuur ligt dan al op een aangenaam niveau, maar de kans op een bui in nog nihil (vergeleken met later op de dag).

ronde van vlaanderen
Komende zondag vindt de Ronde van Vlaanderen plaats. Dit jaar is het een speciale editie: het is namelijk de honderdste keer dat “Vlaanderens Mooiste” gereden wordt.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken