24 augustus 2016 - 3 min. lezen 0 reacties

Dankzij een hogedrukgebied boven Oost-Europa en een lagere luchtdruk bij de Golf van Biskaje kan zeer warme lucht uit Zuid-Europa de Benelux bereiken. We kunnen bijna met zekerheid zeggen dat er een late hittegolf aan de gang is. De temperaturen liepen vandaag op tot plaatselijk bijna 35°C! Deze maximumtemperatuur werd gemeten te Koksijde. Dit is toch wel uitzonderlijk, aangezien normaal de warmste plek van de Benelux meer landinwaarts ligt.

De laatste berekeningen van de weermodellen maken zondag een eind aan de hittegolf. Maar tot zondag belooft het bakken en braden te worden!

Late hittegolf met allure!

setting late hittegolf
Het hogedrukgebied boven Oost-Europa en een lagere luchtdruk nabij de Golf van Biskaje zorgt voor een opstuw van zeer warme lucht uit Zuid-Europa.

Donderdag bakken en braden

In het zuidelijke deel van de Benelux is het donderdag al de 4de dag van deze late hittegolf. Op vele plaatsen in België liggen de maxima sinds maandag boven 25°C. Dankzij de aanvoer van zeer warme zuidoostelijke lucht lopen de temperaturen donderdag opnieuw flink op. Op veel plaatsen halen we maxima tussen de 31 en lokaal zelfs 35°C.

Het belooft dus opnieuw bakken en braden te worden. In de loop van de avond en nacht wordt het stilaan aangenamer buiten met minima die blijven hangen rond 20°C.

maximum tempertuur donderdag
Donderdag halen we opnieuw tropische temperaturen, plaatselijk tot wel 35°C.

Vrijdag iets minder heet

Vrijdag zorgt een lagedrukgebied boven de Noordzee ervoor dat we tijdelijk wind uit het westen tot noordwesten krijgen. Deze lucht is iets minder heet. De temperaturen klimmen ondanks de iets minder warme bovenlucht toch nog steeds tot een tropische 31°C. De nacht van donderdag op vrijdag zal opnieuw een warme nacht worden met minima tussen 18 en 20°C.

Lagedrukgebied vrijdag
Een lagedrukgebied boven de Noordzee zorgt ervoor dat we tijdelijk een westelijke luchtstroming krijgen.

Zaterdag nog meer hitte

Zaterdag waait de wind opnieuw uit het zuidoosten. Warme continentale lucht wordt opnieuw richting onze contreien gestuwd. De maximumtemperaturen lopen op tot een hete 33°C. Afhankelijk van de hoeveelheid zonneschijn kan het nog iets warmer worden plaatselijk. Volgens de meeste weermodellen houden we het zaterdag niet droog. Zaterdag is de atmosfeer zeer onstabiel waardoor de kans op stevig onweer groot is. Meer details kunnen we momenteel nog niet geven over de onweerskans.

Cape zaterdag hittegolf
Zaterdag wordt de atmosfeer in de loop van de dag zeer onstabiel.

Zondag zitten we opnieuw in koelere lucht

Volgens het Amerikaanse weermodel GFS zou er zondag een eind komen aan deze late hittegolf. Het hogedrukgebied boven het Oost-Europa verzwakt waardoor lagedrukgebieden van over zee opnieuw de kans hebben om over de Benelux te trekken. De wind draait richting het Westen waardoor we opnieuw in koelere lucht terecht komen. De maximumtemperaturen blijven hangen rond 22°C. Deze afkoeling zal zonder twijfel welgekomen zijn voor vele onder ons. Tijdens de nacht van zondag op maandag zakt het kwik nog eens flink weg met minima rond 12°C. Ideaal weer om de hitte uit huis te verdrijven.

einde hittegolf zondag
Het hogedrukgebied boven Oost-Europa verzwakt waardoor we opnieuw koelere westelijke lucht aangevoerd krijgen.

Tijdens een hittegolf is het zeer belangrijk om veel water te drinken, zelfs al heb je geen dorst. Zware inspanningen en het beoefenen van sport overdag is ook af te raden. Tenslotte is het ook zeker belangrijk om je voldoende te beschermen tegen de zon.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken

De invloed van het weer op Formule 1

4 dagen geleden - 5 min. lezen
27

Donderdag regen en veel wind, maar hoeveel?

20 februari 2024 - 4 min. lezen