Gedeeltelijke zonsverduistering op 29 maart: wat weten we al?

29 maart is de datum die je in je agenda moet prikken. Dan schuift de schaduw van de maan over ons landje. Met een beschermende eclipsbril kan je dan zien hoe de maan een hap uit de zon neemt tijdens deze gedeeltelijke zonsverduistering. Het daglicht zwakt af en de omgeving hult zicht in een vreemde schemering.
- Ontdek ons ook op Youtube (bijna 40.000 leden)
- Haal nu alvast een beschermend eclipsbrilletje, die zijn noodzakelijk om veilig van de eclips te genieten. Je kan dit online bestellen! 👀
We zijn nog niet bekomen van de maansverduistering in de vroege ochtend van 14 maart, en binnen twee weken worden we al getrakteerd op een zonsverduistering! Samen met noorderlicht, horen maans- en zonsverduisteringen bij de kosmische verschijnselen die de diepste indruk nalaten op de mens, omdat ze rechtstreeks met het blote oog waarneembaar zijn. Ze nemen het volledige hemelgewelf in beslag in een adembenemend spektakel.
Een niet te missen belevenis. Dat geldt des te meer voor de totale zonsverduisteringen, hoewel die vrij zeldzaam zijn. Maar ook bij een gedeeltelijke zonsverduistering is het absoluut de moeite waard je hoofd even buiten te steken.

Wanneer kijken naar de zonsverduistering?
De eclips is ’s middags te zien op zaterdag 29 maart tussen 11u14 en 13u07, in de volledige Benelux. Om 12u07 is de eclips op haar maximum. Het spreekt vanzelf dat dit alleen goed te zien zal zijn bij een heldere hemel. Maar het schouwspel kan ook mooie beelden opleveren bij lichte bewolking (bijvoorbeeld achter cirruswolken) waardoor de zon nog te zien is. De maan zal van rechts naar links over de zon schuiven. Dus de hap is eerst rechts te zien, wordt groter, en schuift heel traag naar links om daarna te verdwijnen. Kijk hier voor lokale data over een aantal plaatsen in de Benelux.
Nergens totaal
Als je het jammer vindt dat de zonsverduistering bij ons slechts gedeeltelijk is, wees getroost. De zonsverduistering van 29 maart is nergens in de wereld totaal. De centrale schaduw van de maan (de umbra) schuift rakelings over het noorden van onze planeet maar zonder het aardoppervlak te raken. We moeten ons tevreden stellen bijna twee uurtjes te mogen toeven in de penumbra die de maan werpt. Globaal gezien is de gedeeltelijke eclips zichtbaar in Europa, westelijk Afrika, oostelijk Canada, het noordoosten van de VS, Groenland en Noord-Siberië.
In België moeten we het doen met gemiddeld 35% bedekking, tussen 31% en 38% in het oosten en westen van het land respectievelijk. Deze percentages hebben betrekking tot de diameter van de zon (hoeveel van haar diameter uitgehapt wordt), niet de oppervlakte van de ‘zonneschijf’.
Men spreekt hier van een ‘diepe’ eclips. Die is niet totaal, maar zal op haar maximum wel 93% bedragen, waar mensen in het hoge noorden van kunnen genieten, als ze vroege vogels zijn.
Bekijk de zonsverduistering samen met andere meteo- en astronomieliefhebbers, bijvoorbeeld op de happening met Mira.
Eclipsen van 2025
Wat heeft dit jaar nog in petto na de totale maansverduistering op 14 maart? De maan zal opnieuw rood kleuren in een bloedmaan op 7 september. En naast de eclips van 29 maart is is er later in het jaar nog een op komst: op 21 september, eveneens gedeeltelijk. Deze laatste zal echter alleen in het zuidelijk halfrond te zien zijn.
Bronnen: Hemel waarnemen, NASA, Mira.