5 november 2013 - 2 min. lezen 0 reacties

De configuratie op de Europese weerkaarten heeft een bijzonder tintje gekregen. De afgelopen uren werden enorme hoeveelheden koude lucht richting het zuiden van Europa gestuwd. Met een extra lagedrukgebied (fungerend als motor) boven Italië werd deze luchtstroom nog dieper naar het zuiden gedrukt. Het noorden van Afrika kreeg daardoor te maken met flinke plensbuien en verspreid enkele onweders. De actuele temperatuur in deze streek bekijkt u hier.

koude lucht afrika

Foto – de strakke straalstroom brengt regenzones vanaf de Atlantische Oceaan netjes tot aan onze omgeving. Aan de noordoostelijke flank van een hogedrukgebied worden deze regenzones naar het zuiden gestuwd. Er ontstaat een diepe trog die reikt tot het noorden van Afrika. Hierin ontstaan zware buien die onweer en veel neerslag veroorzaken.

Koude lucht tot in Afrika

koude lucht tot in afrika

Foto – op deze foto heb ik voor u nog eens extra de positie van het lagedrukgebied gemarkeerd. Aan de westelijke flank van het systeem worden koude luchtmassa’s ver naar het zuiden geduwd. Let op de felle onweersbuien die aan de oostelijke zijde van het lagedrukgebied ontstaan. Deze profiteren van een enorme WAA die wordt onttrokken aan het Afrikaans continent. Met een straffe straalstroom zitten daar ook enkele supercells tussen !

polaire lucht afrika

Foto – de laatste afbeelding visualiseert de huidige situatie misschien nog het best. Op 5 km daalt de temperatuur in de zuidelijke regionen van de Middellandse Zee naar zo’n -20 tot -28 graden. Dit is met de grondtemperatuur (17 – 18 graden) een groot verschil. Daarmee dat er flinke buien ontstaan (zowel aan de westelijke als oostelijke flank van de depressiekern).

Bron laatste kaart: estofex.org

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken