24 april 2013 - 2 min. lezen 1 reacties

Hopelijk heeft u genoten van deze ‘zomerse’ namiddag ! Met veel zon en temperaturen rond 20 graden was het aangenaam genieten van diverse buitenactiviteiten. Morgen (donderdag) herhalen we dit scenario, maar geleidelijk komen er wolken opzetten in het westen van de Benelux. Dat is de voorbode van een heel ander weertype op vrijdag en de rest van het weekend. Het wordt een flink pak koeler met geregeld neerslagkansen. Van het ene uiterste naar het andere dus ..

Vrijdag enkele buien

Wie graag van extremen houdt, moet de komende 24 uur in België zijn. We maken op vrijdag de overgang mee naar een kouder weertype waarbij de maxima zo’n 10 graden lager liggen dan op donderdag 25 april 2013. Deze overgang wordt gekenmerkt door een actieve neerslagzone die in de loop van de ochtend doorheen de Benelux trekt met enkele stevige buien (gemiddelde neerslaghoeveelheden: 6-10 mm).

veel regen ochtend door buien
Het Amerikaans weermodel verwacht de meeste regen tussen 06:00 – 12:00.

Lokaal is een verscholen onweer in het zuidoosten van België niet onmogelijk !

Ballonhappening in Waregem op zaterdag ..

Zaterdag is het opnieuw zover voor de mensen uit Waregem en omstreken. Een groots evenement wordt in grote mate beïnvloedt door de weergoden. Daarom volgt hieronder een grondige analyse met betrekking tot temperatuur, windsnelheid en windrichting.

weinig regen ballonhappening

Het lijkt of de weergoden op de hoogte zijn van de ballonhappening in Waregem. Op dit moment (woensdag 20:00) berekent het Amerikaans weermodel betrekkelijk weinig neerslag / buien in het westen van het land. Er is kans op enkele buien maar die is verwaarloosbaar klein.

straffe wind noordoost

Een ander en veelal de belangrijkste factor bij luchtvaart is de windsnelheid. Met een matige tot vrij krachtige bries iets na 15:00 (4-5 Beaufort) uit het noordoosten moeten we toch de vinger aan de pols houden. In de avond wordt de wind geleidelijk minder intens (3-4 Beaufort).

koeletemperaturen

De temperatuur is op zaterdag redelijk van slag. Met morgen zo’n 22°C als gemiddelde waarde is het voorzien van een extra trui op zaterdag geen overbodige luxe. Tussendoor is er ruimte voor de nodige opklaringen. Met nog 48 uur te gaan tot meer betrouwbare data is bovenstaande informatie slechts een indicatie op het weerbeeld aankomend weekend. De details zijn voor vrijdag.

Zondag wordt het droger en rustiger

Een alternatief voor de organisatoren van de ballonhappening is zondagavond. Dan berekent het weermodel een rustigere atmosferische opbouw (in de eerste 1000 tot 2000 m). Er wordt dan ook weinig tot geen buien/neerslag verwacht.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

4 dagen geleden - 5 min. lezen