391

De afgelopen dagen waren eerder koel en wisselvallig met stevige aprilse grillen. Her en der ontstond er zelfs een sneeuwdek van enkele centimeters. Ook dit weekend verloopt nog (zeer) nat en fris, maar geleidelijk wordt het droger en kan de temperatuur iets hoger klimmen richting normale waardes.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Kletsnat weekend

De Benelux komt dit weekend te liggen op de scheidingslijn tussen zachte lucht uit het zuiden en koele lucht uit het noorden. Dit is het polaire front. Hier is de lucht gedwongen te stijgen en ontstaat een stevige neerslagzone die over de Benelux blijft slepen. Bemerk overigens ook hoe geblokkeerd het luchtdrukpatroon is met steeds impulsen van hogedruk naar Groenland. Zolang deze blijven voortduren, lijkt de kans op zacht lenteweer mij weinig waarschijnlijk.

De zachte lucht uit het zuiden en koele lucht uit het noorden zorgt voor een stevige neerslagzone

De neerslaghoeveelheden lopen door dit slepende front sterk op. Zaterdag kan hierdoor 20 mm neerslag vallen, lokaal zelfs iets meer. Dat is maar liefst de helft van de normale neerslaghoeveelheid voor deze maand! De precieze locatie is echter nog onzeker. Het Duitse weermodel, ICON, berekent het iets meer naar het oosten dan Harmonie en ECMWF. Meer naar het noordwesten van Nederland neemt de hoeveelheid neerslag af, maar daar kan ook wat natte sneeuw vallen, indien isothermie haar werk kan doen. De temperaturen blijven ondermaats met maxima onder 10 graden. Ook zondag is er nog kans op wat regen, maar dit zijn niet meer de grote hoeveelheden. De temperatuur blijft wel laag.

Volgende week start droger

Na een kletsnat weekend wordt het geleidelijk rustiger. De zon krijgt wat meer ruimte en de temperaturen kunnen ook iets hoger klimmen. De oorzaak is een hogedrukgebied dat zich ontfermt over onze contreien. De stroming blijft de eerste dagen echter nog westelijk, waardoor het zeker geen zonovergoten dagen zullen zijn, maar eerder een afwisseling van opklaringen en wolkenvelden.

Hogedruk werpt zich op in onze omgeving met rustig voorjaarsweer.

De temperaturen blijven daarbij eerst iets achter. Vanuit westelijke hoek wordt eerst nog vrij frisse lucht aangevoerd. De maxima liggen maandag daardoor rond 10 graden. Dinsdag en woensdag kunnen daar al enkele graden bijgeteld worden tot maxima rond 12 graden. Pas in de tweede helft van volgende week zou het nog iets zachter worden wanneer de wind draait naar het oosten tot zuidoosten, waardoor iets zachtere lucht ons kan bereiken.

Wat zegt de langere termijn?

In de weerpluim van het Europese weermodel is de trend naar zachter en droger weer zeer duidelijk. Komend weekend eerst nog kletsnat, maar vanaf maandag begint de temperatuur rustig te stijgen om tegen het einde van de week rond maxima van 15 graden te zitten. Daarbij is de dagelijkse gang groot, wat aantoont dat de zon voldoende ruimte krijgt. Neerslag is sterk afwezig.

Weerpluim van het Europese weermodel voor Zuid-Nederland.

In de weerpluim van het Amerikaanse weermodel is ongeveer eenzelfde beeld duidelijk. Eerst zijn de temperaturen vrij laag, maar geleidelijk lopen deze op naar waardes rond 15 graden. De operationele run moet daar evenwel niets van weten. Het blijft eveneens grotendeels droog, al blijft een bui altijd mogelijk. Dat is te zien aan de luchtdrukverwachting waarbij de gemiddelde luchtdruk steeds rond 1020 hPa blijft schommelen.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Hoge UV-index is niet zonder gevaar

5 uur geleden - 4 min. lezen
8 Prognose

Weersverwachting komende dagen: warm zomerweer, later koeler

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

3 dagen geleden - 5 min. lezen