0

Het einde van 2023 komt in zicht en we kunnen nu al stellen dat dit niet gepaard zal gaan met winterse omstandigheden. De Atlantische Oceaan bepaalt momenteel het weerbeeld in West-Europa en stuurt geregeld regenzones met wind op ons af. De paraplu bij de hand houden is dus een handig advies voor de feestdagen. We zoomen alvast even in op de weersverwachting met Kerst 2023.

Straalstroom in onze buurt

Op de hoogtekaarten van het Amerikaans weermodel GFS merken we de sterke aanwezigheid op van lagedrukgebieden in het noorden. De restanten van storm Pia zijn inmiddels over het noordoosten van Europa te vinden, terwijl een nieuwe depressiekern op de Atlantische Oceaan opschuift naar de Britse Eilanden. Dat gebeurt allemaal in de nabijheid van een sterke straalstroom.

Hoogtekaart GFS voor Kerstmis 2023. Op 5,5km wordt er zachte lucht aangevoerd naar het westen van Europa. Ook grote delen van Zuid-Europa profiteren van hogere kwikstanden.

Geregeld neerslag en wind

Zoomen we in op de weersverwachting voor Kerstmis op grondniveau, dan zien we meteen 2 hoofdrolspelers opduiken. Regen en wind maken deel uit van het kerstdiner en spelen winterkou en sneeuwpret naar huis. Voor een winterse Kerst moet je in de Alpen zijn en in Scandinavië. Daar is het koud genoeg voor een witte Kerst. In de Benelux daarentegen wordt het zacht voor de tijd van het jaar met gemiddeld 12°C en geregeld regen.

Boterzachte maxima op Kerst 2023. Lokaal tot 12°C.
Op Kerstmis verwachten weermodellen de meeste neerslag over het noordelijk deel van de Benelux. Zo kan er tot 20mm regen vallen in delen van Nederland.

Fijne en warme feestdagen vanwege het voltallig team!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken