1

Dankzij een stationair lagedrukgebied over het zuidwesten van Duitsland kon een regenzone zich maar traag verplaatsen. Dat leverde op vrijdag 17 mei 2024 grote neerslagsommen op in het noordoosten van Frankrijk en Luxemburg. In de namiddag en avond ontwikkelde zich ook een intense buienlijn over het oosten van België met in de regio van Luik en Voeren significante neerslag en wateroverlast tot gevolg. Onze weerdienst had een level 2 afgekondigd voor dit gebied met het oog op overlast.

Tussen 50 en 100mm regen

In de buurt van Luik ontstond later op vrijdag een actieve buienlijn die enige tijd over dezelfde regio trok. De combinatie van een lage treksnelheid van de neerslag en de intensiteit die hoog was zorgde voor een grote cumulatieve som aan regen in de buurt van Luik. In de gemeente Blegny heeft een weerstation zelfs ruim 90mm geregistreerd.

Op het kaartje van waterinfo.be zien we de grote neerslagsom in de buurt van Voeren. Oranje tot rode kleuren illustreren neerslaghoeveelheden van 50 tot 100mm.

Dat is de maandhoeveelheid neerslag voor heel wat Belgische meetstations. Uiteraard is dit teveel van het goede op korte tijd met overstromingen tot gevolg.

Extremen in Europa

Er mag dan wel veel neerslag vallen in West-Europa, ook in de rest van Europa vallen een aantal zaken op. In het noorden van Italië zijn er na de doortocht van hevige onweersbuien ook op meerdere plaatsen regio’s die te kampen hebben met wateroverlast. Dat is ondermeer het geval in de steden Padua en Vicenza. In het zuiden van het land is het dan weer zeer warm voor deze tijd van het jaar met 35°C in Sicilië.

Komende dagen nog meer ellende?

Op de weerkaarten ziet de weersverwachting er niet meteen veel beter uit. België, Nederland en Luxemburg blijven in een gebied met verhoogde onstabiliteit zitten. Dat kunnen we verklaren door de nabijheid van lagedruk in onze buurt en hogedruk boven Scandinavië en in het zuiden van Europa. De rondtollende laagjes kunnen geen kant op en versterken zichzelf steeds door de vochtige luchtmassa die kan opwarmen.

We verwachten dan ook een verderzetting van het zeer wisselvallig weerbeeld en geregeld kans op fikse onweersbuien. Vooral op woensdag 22 mei 2024 kan er mogelijk opnieuw intens onweer ontstaan. De kansen op wateroverlast zijn nog niet verdwenen.

  • Volg ons voor extra updates ook op X en Facebook

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Hoge UV-index is niet zonder gevaar

6 uur geleden - 4 min. lezen
8 Prognose

Weersverwachting komende dagen: warm zomerweer, later koeler

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

3 dagen geleden - 5 min. lezen