Hoogtepunt storm later op maandag

Geen winter, dan maar de herfst in. Een lagedrukgebied met kern boven de UK schuift langzaam op richting het oosten. Dat heeft zo haar gevolgen omdat aan de zuidelijke flank van het systeem een stormveld tot ontwikkeling komt. Zo komt er later op maandag een volle westerstorm te staan op de Noordzee met gemiddeld 9 Beaufort.

Heel tijdelijk tikken we 10 Beaufort aan met windstoten die op volle zee richting 110 tot 120 km/u neigen. Sneeuw en vrieskou wordt dus letterlijk van tafel geveegd in West-Europa.

Hoogtepunt in de late namiddag

Rekening houdend met een aantal weermodellen zoals GFS, ECMWG en WRF zien we een piek in de windstoten ontstaan tussen 15:00 en 21:00. Reeds enkele festiviteiten zijn daardoor preventief afgelast, geen slechte zaak! Qua neerslag moeten we niet meteen de grote neerslagsom verwachten. Het gaat veelal om buien die lokaal onweerachtig van karakter kunnen zijn met hier en daar korrelhagel.

Op 5,5 km daalt de temperatuur echter naar -32°C dat in samenspraak met een vrij warme Noordzee convectie geeft. De meeste buien lijken volgens WRF weggelegd voor Centraal-Nederland waar een buienlijn het ‘mooie weer’ maakt. In de nacht naar dinsdag komt België opnieuw aan de beurt.

stormweer maandagnamiddag

Er werd gekozen voor een brede level 1 waarschuwing boven de Benelux. Hier waarschuwen we voor lokale buien en windstoten veelal tussen 70 en 90 km/u. In deze level 1 zone zit ook een level 2 gebied met een grotere kans op windstoten boven 100 km/u en enkele onweerachtige buien. Windschade is bij dit soort windscheringsprofiel reëel.

WRF bevestigt scenario met erg veel wind voor kust

Het weermodel WRF wordt vaak gebruikt om situaties nabij goed in te schatten. Daarin zien we in de loop van de namiddag een toename van de windsnelheid boven de zuidelijke Noordzee, ingang met het Kanaal. De windstoten kunnen bij gunstige randvoorwaarden pieken richting 10 Beaufort of 100 tot 120 km/u.

Boven land ligt deze windsnelheid natuurlijk lager en moeten vooral onweerachtige buien deze rukwinden tot stand brengen. Het feest in Aalst en de optocht van de stoet zijn daardoor afgelast.

hoogtepunt storm in vooravond

De piek van het stormweer bevindt zich tussen 15:00 en 21:00 met veelal windstoten tussen 70 en 90 km/u. Aan de kust zijn uitschieters tot 100 of 110 km/u meer plausibel.

Amerikaans weermodel GFS op dezelfde lijn

Wanneer we GFS raadplegen voor de stormsituatie later vandaag zien we een gelijkaardige schets zoals het WRF-weermodel. Tussen 15:00 en 18:00 een scherpe toename van de windsnelheid met een volle westerstorm op de Noordzee. De focus ligt op het zuidwesten van Nederland en de Belgische kust. In het binnenland gaat het meer over geïsoleerde windstoten.

windstoten vanavond volgens gfs

Weersvoorspelling voor komende avond (18:00 tot 21:00).

Dinsdag vooral veel regen

Wie dacht dat we er na vanavond weer vanaf waren, is flink verkeerd. Enkele weermodellen berekenen een kleine, maar venijnige depressiekern boven Frankrijk die in de nacht van maandag op dinsdag tot ontwikkeling komt. Met een noordelijke tak in de straalstroom wordt dat beestje richting België gestuwd met aan de zuidflank opnieuw ontwikkeling van een flink windveld (weliswaar geen storm, maar veelal windstoten tussen 60 en 80 km/u).

Verbonden aan dit windveld zien we ook enkele stevige buien tot ontwikkeling komen. Deze trekken voornamelijk over het centrum en het oosten van de Benelux. Tijdens de buien zijn hogere windsnelheden mogelijk dan wat de weermodellen aangeven.

nieuwe buien dinsdagnamiddag

Neerslagprognose tussen 09:00 en 12:00. Nieuwe buien trekken vanuit het zuiden over de Benelux. Gemiddeld met 5 tot 10 mm verse neerslag.

Op zoek naar meer detail over het weerbericht de komende dagen? Dan verwijzen we jullie graag door naar het weer op locatie. Met gedetailleerde grafieken krijg je snel een overzicht van de temperatuur, neerslagkansen en de hoeveelheid wind. Er zitten ruim 800.000 locaties binnen Europa in het systeem. Keuze genoeg.


Lees ook eens:

 • Kevin Smetryns

  Analyse van het WRF model op 4km grid spacing (laatste update) leert ons dat het met de rukwinden zou meevallen in BE, maar dat de kans op overstromingen wel reëel is tengevolge van de grote plas die deze kleine kern met zich meebrengt + de nu al verzopen bodem en waterlopen. Nu gaat WRF voor 25-30 mm neerslag morgen in een tijdspanne van 6u in het NW van het land! Het wordt dus riskant morgen…

 • Thomas

  Lijkt mij nu wel heel extreem, maar het is wel een mogelijkheid… Die neerslaghoeveelheden zijn ook zeker niet van de poes!

 • Peter

  WRF laat lagedrukgebiedje iets zuidelijker passeren waardoor de grootste windsnelheden voor Frankrijk bestemd zijn. Maar kan het zijn dat er morgen natte sneeuw zou vallen door isothermie?

 • Thomas

  Volgens het hoge resolutie weermodel ARPEGE is dat lagedrukgebiedje van morgen wel een heet beestje!

 • Yvan De Brouwer

  Bedankt voor de info. Waarom wordt er niet meer gerefereerd naar het Harmonie ? Dat werkt toch met een grotere nauwkeurigheid. Ik kan er soms niet meer aan uit wanneer en waarom jullie naar één of ander model refereren. Kwestie van wat bij te leren 😉