0

Voor mensen met een dynamisch energiecontract is het een dure maand, de prijzen zijn erg hoog. Deze hoge energieprijzen komen door de hogedrukinvloeden boven Europa. Hierdoor is het vaak somber en windstil in de Benelux. Een fenomeen genaamd dunkelflaute ontstaat hierdoor. In dit artikel gaan wij hier dieper op in.

De weerkundige situatie

Het GFS-model laat duidelijk zien dat we met hogedrukinvloeden te maken hebben boven Europa.

We hebben op dit moment te maken met langdurige hogedrukinvloeden. Deze hogedrukgebieden zitten al op hun plaats sinds begin november en ze weten van geen wijken. We hebben dus met een geblokkeerd weerpatroon te maken. De hogedrukgebieden hebben invloed op vrijwel geheel Europa, alleen in het zuiden van Europa zijn er lagedrukgebieden aanwezig met neerslag.

Deze hogedrukgebieden blijven voorlopig nog wel even rondhangen in Europa. Pas over een week lijkt de kans op aanvoer van van lagedrukgebieden wat groter te worden.

Subsidentie-inversies zorgen voor grijs weer

De sounding van De Bilt op 9 november 2024 toont aan dat we te maken hebben met een subsidentie-inversie op een hoogte van ongeveer 900 meter.

Binnen deze hogedrukgebieden zijn subsidentie-inversies aanwezig. Bij deze subsidentie-inversies stijgt de temperatuur van de lucht met de hoogte mee op grotere hoogtes. In een normaal patroon zien we juist dat de temperatuur daalt met de hoogte mee.

Als we naar de sounding kijken, dan zien we dat in het geval van deze setting de temperatuur plotseling met maar liefst 10°C stijgt op een hoogte van ongeveer 900 meter. Het is ook gelijk zichtbaar dat het verschillende luchtsoorten zijn, de relatieve luchtvochtigheid daalt sterk met de stijging van de temperatuur. We hebben dus met twee verschillende luchtsoorten te maken.

Wat vindt er plaats op het aardoppervlak?

Ook de LiDAR-grafiek laat zien dat we te maken hebben met twee luchtsoorten. In de grenslaag is er een dikke laag stratusbewolking aanwezig.

Deze subsidentie-inversie zorgt ervoor dat het atmosferisch profiel erg stabiel is. Als gevolg hiervan is er in de grenslaag sprake van langdurige stratusbewolking en weinig wind. Het overheersende weertype is droog, maar er kan plaatselijk neerslag in de vorm van motregen vallen door coalescentie door de hoeveelheid bewolking.

Op de LiDAR-grafiek is goed te zien dat er sprake is van een dikke laag stratusbewolking. Door deze grafiek valt af te lezen dat deze stratusbewolking reikt tot een hoogte van tussen de 600 en 900 meter. In deze tijd van het jaar heeft de zon onvoldoende kracht om de stratus ‘weg te branden,’ waardoor de zon al dagenlang een afwezige factor is binnen het actuele weerbeeld.

Het lijkt erop dat er in het begin van de nieuwe week er meer ruimte zal zijn voor de wind en de zon, waardoor sommige plaatsen in de Benelux voor het eerst in 1 week tijd de zon zullen zien.

Dunkelflaute-fenomeen in Europa

Door het huidige inversieweer brengen de zonnepanelen en de windmolens weinig energiewinst op. Een gebrek aan zon en een gebrek aan wind zijn daarvan de oorzaak. In Duitsland heeft het fenomeen de naam ‘dunkelflaute’ gekregen, wat letterlijk vertaald kan worden naar ‘duisterluwte,’ waarbij het ‘duister’ refereert naar het gebrek aan zonlicht en de ‘luwte’ refereert naar het gebrek aan wind.

Het gevolg van deze dunkelflaute is dat de opbrengst van zonne- en windenergie in Nederland, maar ook in andere Europese landen zoals Duitsland, het laagste is in jaren. In Duitsland is de opbrengst van windenergie zelfs het laagste in 10 jaar. Dat is opvallend, aangezien er in de afgelopen jaren juist veel windturbines en zonnepanelen bijgeplaatst zijn. Hierdoor was er sprake van een sterke toename van de gemiddelde opbrengst.

Wat zijn de gevolgen voor de energierekening?

Voor mensen met een vast of variabel contract zijn er niet direct gevolgen. Daarentegen zullen mensen met een dynamisch energiecontract de gevolgen van het inversieweer wel merken. De energieprijzen voor mensen met een dynamisch energiecontract pakken een stuk hoger uit dan eerder.

Deze forse stijging komt ook doordat we in Nederland steeds meer overgaan op een duurzame transitie, waarbij zonne- en windenergie een belangrijke rol spelen binnen de maatschappij. Door deze afhankelijkheid van zonne- en windenergie, is het gelijk te merken aan de prijzen wanneer er weinig zon en weinig wind is.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Opgelet!

Flinke storm mogelijk tijdens Sinterklaasnacht

8 uren geleden - 5 min. lezen
Goed nieuws voor de wintersporters

Sneeuwdump in de Alpen. Ontdek waar en wanneer?

2 dagen geleden - 5 min. lezen
7

Volgende week winters met sneeuw?

2 dagen geleden - 4 min. lezen