0

België mag dan niet bepaald bekend staan om sneeuwige omstandigheden, maar in de winter komt het toch nog wel eens voor dat we te maken krijgen met een sneeuwbui. Als je thuis zit dan ziet dit er uiteraard hartstikke leuk uit, maar als je op de weg bent in je auto zul je niet echt blij zijn met de sneeuw. Dit maakt het rijden immers niet alleen een stuk moeilijker, maar het is ook nog eens gevaarlijker. De polissen die zijn afgesloten via autoverzekeringen vergelijken, zullen in winterse omstandigheden dan ook meer gebruikt worden over het algemeen. Veilig rijden in de sneeuw kan alsnog wel, de onderstaande tips helpen je hierbij bijvoorbeeld. 

Kijk ver vooruit

Hoe gladder het wordt, hoe verder je op de weg moet kijken. Ook moet je hierbij goed nadenken. Anticipeer op wat je vervolgens moet doen. Langzaam naar beneden voor bochten. Zorg voor een dubbele remafstand als de weg nat is, drie keer zo lang op sneeuw en zelfs nog langer op ijs. Voorzichtig en veilig rijden vergt extra concentratie, houd hier rekening mee! 

Rijd erg soepel

De sleutel tot veilig rijden in de sneeuw is soepel zijn met het stuur, het gaspedaal en de remmen. Waarom? Schokkerige bewegingen met de bedieningselementen maken gemakkelijk banden los die een zwakke grip op de gladde weg hebben, dus elke draai aan het stuur, het indrukken van de remmen en de beweging van het gaspedaal moet opzettelijk, voorzichtig en geleidelijk gebeuren. Doe alsof je een kop kokende koffie op schoot hebt en rijd om deze niet te morsen.

Veilig rijden in de sneeuw! Het blijft een moeilijk verhaal!

Ga om met slippen

Vroeg of laat kom je op een gladde plek en krijg je een misselijk gevoel in je maag als je auto begint weg te glijden uit de richting waarin je wilt rijden. Toch kun je het slippen beheren, waardoor je de auto in korte tijd weer onder volledige controle kunt brengen. Ten eerste, raak niet in paniek en trap niet in de remmen! Laat in plaats daarvan het gas los als het gaat om een slippend voorwiel. Bij een slip op het achterwiel moet je juist het stuur snel in dezelfde richting draaien. 

Installeer winterbanden

Technisch gezien is dit geen tip voor het rijden, maar belangrijk is het wel! Dat komt omdat het monteren van een set van vier winterbanden eigenlijk het beste is wat je kunt doen om je veiligheidsmarge te verbeteren en je angstniveau op die vreselijke besneeuwde wegen te verminderen. De juiste winterbanden bieden veel meer tractie in sneeuw, smeltende sneeuw en op ijs dan zelfs de beste set all-season banden.

Let op knipperende lichten

Hoeveel grip heb je eigenlijk op een besneeuwde weg? Een manier om erachter te komen voordat je in de problemen komt, is door te begrijpen wat een bepaald klein, oranje knipperend lampje in het instrumentenpaneel betekent. Versnel je in een rechte lijn en begint het lampje te knipperen? Dit is een waarschuwing dat de wielen weinig grip hebben. Luister ernaar en verminder je snelheid zodat je weer grip krijgt.  

Delen


Verder lezen

Alles bekijken