27 mei 2017 - 4 min. lezen 19 reacties

We zitten midden in een vroege warme periode. Op vrijdag lag het kwik al boven de 25°C, vandaag doen we er nog een flinke schep bovenop. Op veel plaatsen werd het meer dan 30°C. En als we de verwachtingen voor zondag en maandag bekijken, behoort een hittegolf op sommige plaatsen tot de mogelijkheden. Dat is behoorlijk vroeg in het seizoen, maar niet uniek.

Na maandag volgt onvermijdelijke afkoeling, maar met 20 tot 25°C blijft het aangenaam met daarbij aanhoudend veel zonneschijn. Later in de week mogelijk opnieuw zomerse warmte.

Hittegolf

Om van een hittegolf te kunnen spreken, moet het kwik op een willekeurige plaats in de Benelux op minstens vijf opeenvolgende dagen de 25°C overschrijden. Van die vijf dagen moeten er minstens drie dagen met 30°C of meer tussen zitten. Deze criteria zijn in zowel België, Nederland als Luxemburg hetzelfde.

Weersverwachtingen

Na een nacht waarin het vooral in het zuiden van de Benelux tot buien komt, start zondag op veel plaatsen helder. In het westen van de Benelux blijft de zon de hele dag schijnen, afgezien van wat hoge wolkenvelden. Landinwaarts is meer bewolking aanwezig en blijft de kans op buien de hele ochtend en middag bestaan. De onweerskans is vooral aan het begin van de ochtend en aan het einde van de middag het grootst. In het westen is de wind matig uit een westelijke richting.

Daardoor stijgen de temperaturen aan zee niet verder dan 20°C en in het midden van de Benelux zal het circa 26°C worden. In het oosten en zuidoosten daarentegen is de wind zwak en variabel van richting. Daar weet het kwik opnieuw op te lopen naar 29 of 30°C graden. De grens van 30°C wordt morgen essentieel voor het wel/niet halen van de hittegolf op sommige meetstations.

  • Benieuwd naar waar het onweer zich bevindt, bekijk dan de bliksemradar.
  • Hoe warm wordt het op jouw locatie? Bekijk het hier.
maximum zondag
Maximumtemperaturen op zondag. Het wordt spannend of we morgen ergens in de Benelux de 30 graden gaan halen.

Maandag draait de wind weer naar het zuidoosten. Dat resulteert overal weer in hogere temperaturen. Aan zee wordt het 24 à 25°C, in de centrale delen van de Benelux 30 à 31°C en in het zuidoosten zelfs 32 tot 35°C! Dit zijn bijzonder hoge waarden voor eind mei. Tijdens de tweede helft van de middag krijgen we wind uit het westen en koelt het geleidelijk af. Bovendien neemt de kans op zware onweersbuien toe (CAPE is uitzonderlijk hoog). Die buien zullen de hitte gaan verdrijven.

maximum maandag
Maximumtemperaturen op maandag. Met een zuidoostenwind draait de tropische warmte weer terug de Benelux in. In Limburg zijn zelfs temperaturen tot 35 graden mogelijk!
hittegolf uv
Naast de hitte in ook de zonkracht een punt van aandacht de komende tijd. In deze tijd van het jaar bedraagt de UV-index bij helder weer 7. Dat betekent dat verbranding van een onbeschermde huid binnen 15 minuten kan plaatsvinden. Opgelet dus en goed smeren!

Hittegolf in mei zeer zeldzaam, maar niet uniek

Een hittegolf in de maand mei is behoorlijk zeldzaam, maar zeker niet uniek. Op het Nederlandse hoofdstation De Bilt is het alleen in 1922 tot een officiële hittegolf gekomen. In Ukkel gebeurde het enkel in 1998. Er zijn een paar meetstations waar het zelfs 2 keer tot een mei-hittegolf gekomen is, zoals bijvoorbeeld Maastricht-Airport (1922 en 1947). Hierbij moet echter gezegd worden dat deze stations een langere meetreeks hebben en daardoor niet te vergelijken zijn met ‘jongere’ stations van het KMI en KNMI.

Afkoeling, maar aanhoudend aangenaam zomerweer

Na maandag is de hitte uit de lucht, maar met 19 tot 25°C ligt de temperatuur nog altijd op een royaal niveau. Vooral op dinsdag kunnen er wat buien vallen, maar woensdag en donderdag is het alweer overwegend droog. Op donderdag en vrijdag loopt het kwik tijdelijk weer op naar een zomerse 25 tot 28°C.

De kans op doorzettende wisselvalligheid lijkt ook in het eerste volle weekend van juni tamelijk klein. Depressies weten maar niet echt vat te krijgen op de Benelux. Er kan wat vaker een lichte bui gaan vallen, maar het droge weer met zonnige perioden zal ook dan nog overheersen.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

14 uur geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

3 dagen geleden - 5 min. lezen

Saharastof versnelt smelt in de Alpen

4 dagen geleden - 4 min. lezen