0

Het mag dan wel winter zijn in het noordelijk halfrond, de gebieden onder de evenaar vertoeven momenteel in zomermodus. Delen van Zuid-Amerika worden actueel geteisterd door langdurige droogte en temperaturen die vlot 30°C overschreden. Dit tropisch weerbeeld wordt in delen van Brazilië en Peru ook afgestraft door forse onweersbuien. De kans op aardverschuivingen met dodelijke modderstromen is daarom erg groot.

De afwijking van de temperatuur op 2m-niveau is extreem hoog over het zuidwesten van Zuid-Amerika. Lokaal is het daar tot 16°C warmer dan normaal!

Droogte sinds november 2022

U leest het goed, de droogte in sommige gebieden in Zuid-Amerika heerst reeds 3 maanden. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat er op grote schaal bosbranden zijn uitgebroken. Afgelopen dagen is er meer dan 250.000 hectare waardevol bosgebied in vlammen opgegaan.

Door de zeer hoge temperaturen van lokaal 40°C heeft de brandweer alle moeite om de vlammenzee in te dijken. De droogte langs de oostkant van het Andesgebergte en het windprofiel spelen helaas ook een negatieve rol.

Soelaas op komst door forse regenzone?

Terwijl het zuiden van Zuid-Amerika momenteel gebukt gaat onder intense hitte, heeft het noorden af te rekenen met overvloedige neerslag. Dit is een typisch weerfenomeen die we ieder jaar zien ontstaan. Delen van Peru en Brazilië worden getrakteerd op zware onweersbuien, gekoppeld aan het ITCZ. Wanneer de band met buien zakt richting het zuiden zal ook in de gebieden met bosbranden de situatie geleidelijk stabiliseren. Helaas moet men dan soms rekening houden met te veel regen op korte tijd.

Na langdurige droogte zijn intense onweersbuien vaak het recept voor nog meer ellende in delen van Zuid-Amerika. Deze band met regen verschuift naar het zuiden.

Paraguay noteert records!

Wanneer we ons meer naar het centraal gelegen Paraguay begeven in Zuid-Amerika, dan kunnen we diverse records scherper stellen. Op 7 december 2022 werd een gloeiende 46°C genoteerd. Dat was meteen de hoogste temperatuur ooit gemeten op die dag.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken