20 oktober 2023 - 4 min. lezen
16 reacties 16

We hebben er lang op moeten wachten, maar de herfst lijkt nu eindelijk aangebroken. Van tijd tot tijd passeren neerslagzones en is het overwegend bewolkt. Herfstweer dus! De temperatuur blijft nog wel ietwat aan de hoge kant, maar dat komt door de vaak zuidwestelijke winden die zachte lucht van over de oceaan aanvoeren.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Actuele weersituatie in Europa

Het is een complexe weersituatie in Europa. Verschillende lagedrukgebieden hebben plaats genomen in het westen van Europa, terwijl in het noorden een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië is ontstaan. Daartussen bevinden zich verschillende neerslagzones die nauwelijks verschuiven en daardoor lokaal voor grote neerslagsommen zorgen. Een van die regio’s die hevig herfstweer te verduren krijgen is Schotland, waar ook code rood afgekondigd werd.

Weerkaart Europa

Met dat hogedrukgebied stroomt ook koelere lucht het noordoosten van Europa binnen. Het noorden van Nederland heeft hier nog net mee te maken, maar in de rest van Europa, ten zuiden van de occlusiefronten, is het zacht weer met temperaturen tussen 15 en 25 graden. Bemerk ook het koele weer in Spanje door een strakke noordelijke stroming waardoor de temperatuur met moeite 20 graden haalt.

Maxima in Europa op 20 oktober

Weersverwachting komende dagen

Op zaterdag blijft het lagedrukgebied in onze omgeving rondtollen. Zaterdag start overwegend bewolkt en licht wisselvallig. Vooral in het oosten kan er in eerste instantie nog wat regen vallen. In de loop van de dag zijn enkele opklaringen mogelijk, maar tegelijk nadert een nieuwe regenzone vanuit Frankrijk en begint het opnieuw (licht) te regenen, vooral in het westen. De maxima schommelen tussen 11 en 15 graden met een strakke wind uit het zuiden tot zuidwesten met rukwinden tot 70 km/u.

Maxima op zaterdag 21 oktober

Zondag start wisselend bewolkt en eerst is nog regen mogelijk. In de loop van de dag wordt het droger en verschijnen meer opklaringen. Een bui blijft wel mogelijk. De temperaturen schommelen tussen 11 en 15 graden. De wind doet het rustiger aan en waait matig, soms vrij krachtig, uit het zuidwesten.

Maxima op zondag 22 oktober

Maandag start op veel plaatsen zonnig met enkele hoge wolkensluiers. In de loop van de dag neemt de bewolking toe vanuit Frankrijk en kan er wat regen of en bui vallen. In Nederland blijft het waarschijnlijk droog tot de avond. Aan de maxima verandert niet veel. Die blijven schommelen tussen 12 en lokaal 16 graden. De wind waait zwak tot matig uit het zuidoosten, later krimpend naar het oosten.

Maxima op maandag 23 oktober
Neerslag op maandag 23 oktober

Dinsdag heeft de neerslagzone de Benelux verlaten via het noorden en is het in de ochtend zonnig met enkele hoge wolkenvelden. In de loop van de dag neemt de bewolking opnieuw toe vanuit Frankrijk op nadering van een nieuwe neerslagzone. De maxima blijven ongeveer hetzelfde en schommelen tussen 13 en 16 graden. Er staat weinig wind.

Maxima op dinsdag 24 oktober

Ook op woensdag zou diezelfde neerslagzone in onze omgeving treuzelen waardoor lokaal opnieuw veel neerslag kan vallen, in België zou het wel droger kunnen zijn. De maxima vallen iets terug en schommelen tussen 10 en 15 graden. Op donderdag zou dan een nieuwe neerslagzone vanuit Frankrijk naar het noordoosten trekken met opnieuw regen. Een erg natte week met herfstweer dus!

Neerslag op 25 oktober
Neerslag op 26 oktober

Langere termijn?

De weerpluim toont ons ook het natte herfstweer voor de komende dagen, met op zondag en maandag een tijdelijk drogere periode. Aan de temperatuur verandert niet veel. Die blijft vaak tussen 10-15 graden schommelen. Ook na volgende week lijkt het wisselvallig te blijven met dagelijks wel kansen op regen of een bui. Nachtvorst zit er voor de laatste decade in oktober waarschijnlijk ook niet meer in.

Weerpluim Europese weermodel

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken