2

Komende 24 tot 72 uur moet het zuiden van Italië rekening houden met een krachtige stormdepressie. Weerdiensten en meteorologen verwachten een medicane in de regio rond Sicilië met krachtige windstoten tot lokaal 120 km/u en overvloedig veel neerslag. Samen met de neerslag die er afgelopen dagen reeds viel, is te verwachten dat het op grote schaal schade zal veroorzaken. Hoe zo’n medicane precies ontstaat en wanneer het beter weer zal worden in Italië kan je lezen in deze weerupdate.

Kleinschalige maar krachtige stormdepressie

Een medicane is een vrij uitzonderlijk stormsysteem. De hoogste kans op deze stormdepressies situeert zich in het najaar wanneer het water van de Middellandse Zee nog vrij hoog is. De combinatie met lagere temperaturen in de bovenlucht van de atmosfeer zorgt voor veel convectie. Deze convectie is de motor van onweersbuien. Als deze buien zich gaan organiseren en verder klonteren kan een gesloten systeem ontstaan met noodweer. Het valt een beetje te vergelijken met de opbouw van een orkaan, maar dan op veel kleinere schaal.

Op onderstaande afbeelding zien we de uitdraai (oplossing) van het Amerikaans weermodel GFS. Dit globaal weermodel ziet op Europees niveau voor de eerstvolgende 60 uur een sterk toenemende gradiënt in het Middellands Zeegebied. Een lagedrukgebied is geboren. Volgens de laatste berekeningen evolueert de medicane naar een minimale kerndruk van 988 hPa. Samen met enkele krachtige onweersbuien die tegenwijzerzin rond het systeem cirkelen een bijzondere weerkundige situatie.

Windstoten tot 120 km/u en erg veel regen

Wanneer we fijnmazige weermodellen gebruiken om de weersituatie van dichterbij te bekijken valt op dat het Duits weermodel ICON met flinke windstoten komt opzetten in de loop van vrijdag. Het weermodel berekent windsnelheden tot 140, lokaal 160 km/u in het uiterste zuiden van het land. Het oosten van Sicilië zit wat dat betreft in de minst gunstige positie. Ook de neerslagsom is vanaf donderdag tot en met zaterdag indrukwekkend te noemen. Op sommige plaatsen kan de totale hoeveelheid regen pieken naar 200 tot 400 mm. Als we vergelijken met de Benelux is dat al snel een hoeveelheid regen van enkele maanden!

Neerslagberekening vrijdag 29 oktober om 08u
Neerslagberekening vrijdag 29 oktober om 20u. We zien dat de depressiekern aan kracht verliest en dat het gaat om eerder lokale, maar felle onweersbuien.
De totale neerslagkaart voor het zuiden van Italië vanaf 27 oktober tot 29 oktober 20u. Lokaal valt er meer dan 300 mm regen. Dat kan in combinatie met hoogteligging (orografie) voor flash flooding zorgen.
Deze medicane brengt niet alleen neerslag met zich mee, ook over dezelfde regio kunnen de windstoten bij buien pieken richting 100 tot 120 km/u. Een lokale uitschieter tot 140 km/u is eveneens niet uitgesloten!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken