4 november 2017 - 5 min. lezen 2 reacties

Echte nachtvorst hebben we deze herfst nog niet mee mogen maken. Diepe zuidelijke stromingen en bewolking in de donkere uren hebben tot op heden weten te voorkomen dat het kwik ver kon dalen. Na het weekend gaat daar verandering in komen als koude polaire lucht onze contreien bereikt. Er komen meer opklaringen, maar de temperatuur gaat zowel overdag als ‘s nachts terug naar normale waarden. Frisse nachten met vorst op meethoogte zijn hierbij goed mogelijk.

Polaire lucht sluipt zaterdagavond de Benelux binnen

De veranderingen kondigen zich al op zaterdag aan. Een frontensysteem gekoppeld aan een depressie boven de Noordzee trekt over de Benelux. Dit veroorzaakt veel bewolking en lichte regen. Zaterdagavond gaat het op nadering van het koufront wat harder regenen. Achter het koufront stroomt de polaire lucht binnen, waardoor we vanaf morgen te maken hebben met lagere kwikstanden. De koudere lucht behouden we een groot deel van de komende werkweek, maar de nachtvorst gaat er na dinsdag wel grotendeels uit.

Van alles wat op zondag

Op zondag hebben we te maken met grote verschillen in het weerbeeld van plek tot plek. In het uiterste zuidoosten van de Benelux verloopt een groot deel van de dag bewolkt en regenachtig. In een brede strook vanaf Henegouwen tot over Groningen is het droog en zonnig. Hier wisselen zon en stapelwolken elkaar af en blijft het op een enkele bui na droog. Verder naar het noordwesten, in een brede kuststrook, trekken ‘s middags buien vanaf de Noordzee binnen. Bij deze buien zijn korrelhagel en onweer mogelijk. Een matige tot vrij krachtige noordwestenwind bezorgt ons middagtemperaturen van 10°C. In de Ardennen onder de bewolking maximaal 6°C.

In de nacht naar maandag blijven in de kustgebieden nog een paar buien met hagel en onweer mogelijk. Elders klaart het uit en valt de wind weg. Het wordt koud met minima rond het vriespunt in het oosten van de Benelux. Tevens is er kans op (dichte) mist, houd hier rekening mee als u maandagochtend de weg op moet. Aan de kust wordt het minimaal 6°C en blijven de zichten goed.

Frisse nachten, rustig weer

Dankzij een uitloper van hogedruk zal het onstuimige karakter van het weer op maandag verdwijnen. Daardoor neemt de wind meer en meer af en de zon komt er goed bij. Alleen vlak aan zee is misschien nog een verdwaalde bui mogelijk, elders zal de dag droog verlopen. De wind is ‘s middags hooguit matig uit het noordwesten en het kwik komt uit op 9-11°C. In de Ardennen maxima van 6-8°C.

luchtdruk maandag
Een uitloper van hogedruk zorgt voor rustiger weer op maandag.

Maandagavond verdwijnen alle wolken en valt de wind overal weg. Daarmee zijn de ideale ingrediënten gecreëerd voor de eerste koude nacht van het herfstseizoen. Rond middernacht ligt de temperatuur op veel plaatsen al rond het vriespunt. In de nacht daalt dit verder naar lokaal -3 of -4°C. Het andere risico is mist, die in de loop van de avond gaat ontstaan. Het zicht kan afnemen tot minder dan 200 meter. In combinatie met de lage temperaturen kan de mist aanvriezen, waardoor het lokaal glad wordt.

minima dinsdag
Minima in de nacht naar dinsdag.
frisse nachten
Frisse nachten op komst. Met name de nacht naar dinsdag verloopt koud met minima van lokaal -4°C.

Dinsdag is het kalm weer. Na een koude start met mist komt de zon er in de loop van de ochtend volop bij. Het blijft overal droog en de temperatuur loopt op naar maximaal 9°C. Op de Hoge Venen geen hogere maxima dan 6°C. De wind is zwak tot matig en draait naar het zuidoosten. Voor het gevoel zal het schraal zijn buiten.

Meer bewolking: zachtere nachten, maxima blijven laag

Na dinsdag blijven onder invloed van een bel koude (polaire) lucht op hoogte. Wel neemt het aandeel bewolking toe, wat tot gevolg zal hebben dat de nachten minder koud uitpakken. Daarentegen zal het kwik overdag stokken bij een graad of 9. Dit is aan de frisse kant voor begin november. Vanaf donderdag weten storingen vanuit het westen weer door te dringen tot in de Benelux. Daarmee neemt de kans op regen toe en gaat het weer harder waaien.

maxima woensdag
Lage temperaturen op woensdag.

Noordweststromingen lijken hardnekkig deze novembermaand

Het lijkt er niet op dat de huidige luchtdruksituatie, met een vrij noordelijk Azorenhoog en een diepe depressie boven Scandinavië, snel gaat veranderen. Ook volgend weekend hebben we ermee te maken. Tussen deze twee systemen in waait de wind uit het noordwesten. Hierbij liggen de temperaturen rond de norm (9°C) en is het weerbeeld licht wisselvallig.

Het positieve aan de situatie is dat Scandinavië flink kan afkoelen, wat gunstig kan uitpakken voor onze kansen op winterweer later dit seizoen. Ook de middel- en hooggebergten in Europa krijgen in deze setting regelmatig te maken met sneeuw. Voor de Lage Landen zelf blijft het nog wachten op de eerste serieuze kansen op winterweer.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken