30 mei 2023 - 2 min. lezen
22 reacties 22

Het kan verkeren. In de maanden maart en april werd het weerbeeld gedomineerd door heel wat regenzones en een overwegend westelijke luchtstroming. Weinig mensen hadden nog zo’n markante weeromslag voorzien op relatief korte termijn. Dankzij een honkvast hogedrukgebied ter hoogte van het Verenigd Koninkrijk hebben we momenteel te maken met een significant droog weerbeeld. Goed voor de afwisseling en het bewerken van de landbouwgrond, maar anderzijds ook een teken aan de wand dat het snel kan gaan met een neerslagtekort.

April 2023 werd gedomineerd door in eerste instantie wind uit het westen en regelmatig regenzones. Later op de maand draaide de wind naar het noordoosten tot oosten en werd het geleidelijk droger.

Hardnekkig windpatroon

Veel mensen zijn het erover eens. Mocht de wind het een stukje kalmer aan doen, dan zou het lenteweer iets beter tot zijn recht komen op dit moment. Dankzij een hogedrukgebied boven het UK waait de wind namelijk vaak uit het noorden tot noordoosten.

Dergelijke setting in de winter zou ons regelmatig strenge vrieskou hebben opgeleverd. De wind is zo hardnekkig omdat het hogedrukgebied stationair blijft hangen boven dezelfde plaats. Komende 5-7 dagen is er maar weinig verandering op til.

Droogte 2018 in het vizier

Na een relatief natte start van de lente met op sommige plaatsen zelfs een neerslagoverschot is het wat moeilijk om te duiden dat met dit weerbeeld de droogte zich al vrij snel laat zien. Door het groeiseizoen kan er namelijk heel wat verdamping optreden bij heldere condities en een matige bries uit het noordoosten.

We moeten ongeveer rekening houden met 4-5 mm water dat verdampt per dag. Als het dan 2 weken droog blijft, zal de toplaag van de bodem snel uitharden. Nefast nieuws voor jonge vegetatie waar bodemerosie ook een versterkende rol gaat spelen.

Het Nederlands weerinstituut KNMI komt dagelijks met een nieuwe grafiek online waarin we de zwarte lijn kunnen beschouwen als de actuele situatie. De stippellijnen visualiseren de nabije toekomst en geven dus een sterke opwaartse trend aan richting het droge jaar 2018. Mocht het nog langer droog blijven, dan zijn we op weg naar het recordjaar 1976.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken
7 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

2 dagen geleden - 6 min. lezen
4 Prognose

Weersverwachting komende dagen: fris en wisselvallig

2 dagen geleden - 5 min. lezen
1

Weersverwachting Amstel Gold Race 2024

10 april 2024 - 5 min. lezen