Droge winter zorgt voor weinig sneeuw in de Alpen. Verandert dit richting de krokusvakantie?

Er ligt momenteel weinig sneeuw in de Alpen. Vooral in het oosten waar de dominantie van hogedrukgebieden deze winter tot nu toe voor een gebrek aan neerslag heeft gezorgd. Meer naar het westen is de situatie boven 1800 m normaler, terwijl daaronder ook minder sneeuw ligt dan normaal. In dit artikel geven we een overzicht van de huidige situatie in de Alpen en blikken vooruit naar het weer in de aanloop naar de krokusvakantie. Komt er verse sneeuw of blijft het droog en zacht?
- Weerliefhebber? Volg ons via X en Facebook
- Volg de interessante weerberichten op Youtube
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.
Iedereen klaar voor een wijziging in het weer? De saaie dagen met vrieskou, mist en een inversie zullen gaan verdwijnen. Op onderstaande animatie zien we duidelijk depressies in kracht toenemen op de Atlantische Oceaan. Dat zorgt voor een verhoogde kans op regen en wind. Iets wat… pic.twitter.com/yJ9LasGG0X
— NoodweerBenelux (@NoodweerBenelux) January 19, 2025
Iets minder sneeuw dan normaal in Zwitserland
Het vaak zonnige hogedrukweer van de afgelopen weken heeft veel wintersporters in Zwitserland de bergen in gestuurd. Door de stabiele weersomstandigheden en de bijbehorende bovengemiddelde temperaturen in combinatie met vrij weinig neerslag ziet de huidige sneeuwsituatie er momenteel niet bijzonder goed uit in Zwitserland. In veruit de meeste regio’s ligt er minder sneeuw dan normaal (60-90% van normaal), vooral in de lagere gebieden en in het oosten. De situatie is beter in de hogere gebieden in het westen waar de sneeuwdiktes rond normaal liggen.

Het voorbeeld van de Weissfluchjoch is representatief voor de huidige situatie in het oosten van Zwitserland. Met ongeveer 100 centimeter sneeuw ligt hier bijna record weinig sneeuw voor de tijd van het jaar in de 32 jaar metingen tot nu toe.

Zeer weinig sneeuw in Oostenrijk door droogte
Oostenrijk beleeft een uitzonderlijk droge winter. Het aantal sneeuwdagen neemt af door de opwarming van de aarde waarbij er steeds vaker regen valt in de lagere gebieden. Nu zijn zelfs veel Alpengebieden, ook de hogere, ongewoon sneeuwarm. Waar normaal een dik pak sneeuw ligt, overheerst nu bruin landschap met slechts een dun laagje sneeuw. Zonder kunstsneeuw zouden veel skigebieden in de problemen komen, aangezien natuurlijke sneeuw zelfs op grote hoogten momenteel schaars is. Skigebieden zonder kunstsneeuw, zoals Niederalpl in Steiermark, moesten sluiten. De oorzaak is dit jaar niet warmte, maar aanhoudende droogte door hogedrukgebieden sinds oktober. Vooral de “Nordstau“, normaal een bron van sneeuw in de Noordelijke- en Centrale Alpen, bleven tot nu toe uit.

Op de Hohe Sonnblick (3100 m) ligt slechts een meter sneeuw, een derde van normaal, en een recordlaagte voor februari. Ook de Zugspitze heeft historisch lage sneeuwwaarden. Deze winter zou lokaal de droogste ooit gemeten kunnen worden. Het droge weer treft niet alleen de skigebieden natuurlijk. Zonder significante neerslag in het voorjaar kunnen gletsjers dit jaar vroegtijdig bloot komen te liggen (bloot ijs). Gelukkig is het nog “maar” februari en kan er nog enkele weken/maanden sneeuw accumuleren op de gletsjers.

Ook minder sneeuw dan normaal in Frankrijk
Ook in Frankrijk blijft de natuurlijke sneeuwbedekking in de lagere skigebieden voor half februari beperkt. Op gemiddelde en grote hoogten in de Alpen ligt de sneeuwval wel binnen de normale grenzen. Helaas is dit nu al enkele winters het geval! Sinds januari is het weer zacht en begin februari zet deze trend door, met temperaturen die tot nu toe 2°C hoger liggen dan normaal voor het seizoen.
Als gevolg daarvan heeft de sneeuwbedekking in de lager gelegen skigebieden onvermijdelijk geleden. Onderstaande kaarten illustreren het contrast tussen de sneeuwbedekking op grote hoogte en in het middelgebergte. De eerste, rood en oranje gekleurd, toont de sneeuwbedekking op 1.500 m, die zeer slecht is, terwijl de tweede de sneeuwbedekking op 2.400 m toont.

Komende dagen zacht en droog
En de situatie in de Alpen zal niet meteen drastisch verbeteren. Komende dagen wordt het weerbeeld in de Alpen namelijk bepaald door een hogedrukgebied waarvan de kern ten noorden van de Alpen ligt. Aan de oostflank van dit hoog stroomt er polaire lucht naar het zuiden, welke in eerste instantie nog de Oostelijke Alpen kan treffen. De Westelijke Alpen liggen al wel in de aanvoer van zachtere lucht. Het blijft (overwegend) droog met een dominantie van de zon. Tijdens de tweede helft van de week rukken de zachtere luchtmassa’s verder op. Dit betekent een oplopende vorstgrens. Op zaterdag kan er tijdelijk wat koelere lucht binnensijpelen, met dan ook kans op wat neerslag in de Franse Alpen. Vanaf zondag wordt het weer droog en zachter.

Door de verwachte hoge temperaturen en het droge weer zal het sneeuwdek vooral op zuidhellingen verder te lijden hebben. Op noordhellingen en de skipistes zal de sneeuw bij droog en helder weer wel standhouden. Echter, in de loop van de week kan meer bewolking de Alpen bereiken, waardoor de nachtelijke bevriezing van de sneeuwlaag wordt beperkt en de smelt toeneemt.
Omslag richting Belgische krokusvakantie?
Terwijl het deze week dus (overwegend) droog en vaak zonnig blijft, lijkt er volgende week toch een omslag te kunnen plaatsvinden. Het Azorenhoog schuift wat meer op naar het noordwesten. De straalstroom gaat daardoor zonaliseren waardoor de aangevoerde lucht in de Alpen uit het westen zal komen. Deze lucht is inherent koeler en vochtiger. Vanaf halverwege volgende week, en dat zou dus precies op tijd zijn voor de krokusvakantie, zou dat mogelijk sneeuw van betekenis kunnen opleveren. En dat zou natuurlijk welkom zijn!

