14 april 2016 - 4 min. lezen 11 reacties

Dinsdag 12 april stond de eerste interessante situatie van het nieuwe stormchase seizoen op het programma. Na een wat teleurstellende maandag, waarbij de situatie weliswaar minder dynamisch was maar er eveneens onweerskansen waren, pakte dinsdag een stuk beter uit. De eerste onweersbuien in april pakten fel uit. Artikel is een resultaat van gastblogger Paul Begijn.

Een gebied met convectieve bewolking was reeds in de ochtend al goed zichtbaar op de satelliet boven Midden-Frankrijk. Aan het einde van de ochtend ontstonden al snel de eerste onweders in het voornaamste aandachtsgebied, in Noordoost Frankrijk en Luxemburg. Ook grote delen van Vlaanderen en zuidelijk Nederland lagen in het aandachtsgebied, al waren de kansen op randverschijnselen minder groot.

satellietbeeld met ploffers
Naarmate de convectieve bewolking in noordelijke richting schoof, ontstonden de eerste ploffers.

Buien met hoosverschijnselen

Naarmate het gebied met convectieve bewolking Vlaanderen binnendreef begonnen zich toch spontaan enkele onweersbuien te ontwikkelen. Hoewel de situatie er op papier minder dynamisch uitzag, pakte de praktijk anders uit. Bij de buien werden al snel de eerste hoosverschijnselen gemeld in Vlaanderen. Prachtig gevormde tuba’s tot laag bij de grond. Voor stormchasers een spectaculaire verrassing.

Onweersbuien in april

Omdat ik aan werk gebonden was in Zeeland, moest ik me beperken tot de buien die Walcheren en Zuid-Beveland aandeden. En dat bleek gelukkig een goed target voor de buien. Een opvallend goed georganiseerde onweersbui trok eind van de middag Zeeuws-Vlaanderen bij Sluis binnen. De bui produceerde agressief onweer met meerdere inslagen. In Sluis sloeg de bliksem in een huis in. Bij het oversteken van de Westerschelde ging de activiteit van de noordelijke kern van de bui er grotendeels uit. De bui kreeg echter nieuwe voeding aan de oostkant waar zich in snel tempo een nieuwe cel koppelde aan de oude bui.

radarbeeld met bliksemvisualisatie
Rechts in de bui heeft zich een nieuwe kern gevormd met veel bliksem.

Dynamische verschijnselen

Deze bui ging op Zuid-Beveland af en toonde dynamische karaktertrekken op de radar met een lichte afwijking naar rechts. Wellicht ook veroorzaakt door het grensvlak met koelere lucht in het westen van Zeeland en de warmere sector richting het oosten van de provincie (zeewindfront).

Hoewel het voor de bui nagenoeg windstil was, trok de wind snel aan tot hard toen de bui over de omgeving van Kwadendamme trok. De lucht kolkte en er traden behoorlijke windstoten op. Enkele uitzakkingen deden nog een poging om een tuba te vormen, maar zover kwam het uiteindelijk niet.

onweer met kolkende wolkenlucht
Kolkende luchten en windstoten maakten duidelijk dat het om een dynamische en goed georganiseerde bui ging.

Windschering en CAPE

De buien in Zeeland konden profiteren van voldoende beschikbare energie om onweer te produceren. De MUcape voor het zuidwesten lag tussen de 500 en 700 J/kg. Hoewel CAPE een belangrijke graadmeter is voor onweer, dragen ook tal van andere factoren bij aan het ontstaan van een onweersbui. Zoals windschering, belangrijk voor het ontstaan van dynamische buien waarbij randverschijnselen kunnen optreden.

Ten tijde van de bui was er schering genoeg om een dynamische bui goed te laten gedijen. Met een effectieve schering van 35 knopen boven Zeeland pakte de schering bovendien boven verwachting uit. Eerder werd nog uitgegaan van een schering rond de 20 – 25 knopen. Bij windschering treedt er een plotseling verandering op in windsnelheid en/of richting. Met name op hoogte trad er een een versnelde windsnelheid op.

Als de windrichting daarbij ook nog eens veranderd ten opzicht van de windrichting aan de grond, kunnen er hoosverschijnselen optreden. Dat gebeurde onder andere in de buurt van Torhout.

onweer met uitzakking onder basis
Door voldoende schering ontstonden dynamische eigenschappen, zoals een uitzakking in de bui bij Goes.
onweer 2b
Later in de avond trok er een tweede onweershaard Zeeland binnen. De activiteit ging er echter snel uit.
onweer zeeland uitstervend

Opvallend lang actief

Ook in Nederland bleven de onweersbuien nog lang actief, tot in Groningen aan toe. Hoewel de buien het dynamische karakter verloren, produceerden sommige onweershaarden nog opvallend veel inslagen. Op sommige plekken in het noordoosten van Nederland met grote schade aan woningen tot gevolg. Pas later in de nacht werd het overal rustig. Voor even dan.

onweersbuien in april
De avond werd afgeloten met fraaie mammatus wolken boven Zeeuws-Vlaanderen. Foto Jean-Paul van Kranenburg.

De avond werd afgesloten met fraaie mammatus wolken boven Zeeuws-Vlaanderen.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

1 dag geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

5 dagen geleden - 6 min. lezen